Nederlandse nationaliteit aanvragen via de optieprocedure

Als vreemdeling kunt u de Nederlandse nationaliteit krijgen. Dat kan op 2 manieren: de optieprocedure en de naturalisatieprocedure.

De snelste manier is de optieprocedure. De optieprocedure is goedkoper en u bent niet verplicht in te burgeren. Of u de optieprocedure mag doorlopen, hangt af van uw persoonlijke omstandigheden.

Komt u niet in aanmerking voor de optieprocedure? U kunt ook Nederlander worden door de naturalisatieprocedure.

Kosten

Een verzoek voor u alleen kost € 182,00
Een verzoek voor een echtpaar of geregistreerde partners (een meervoudig verzoek) kost € 310,00
Een verzoek voor een minderjarige waar u tegelijkertijd ook een verzoek voor doet, kost € 21,00

Soms hoeft iemand deze kosten niet te betalen. Vraag bij de gemeente naar de mogelijkheden.

Aanpak

Zo dient u een optieverzoek in:

  • U gaat naar de gemeente.
  • U levert aan:
    • uw geldige identiteitsbewijs
    • een geldige verblijfsvergunning of ander bewijs van rechtmatig verblijf. Dit is niet nodig als u de nationaliteit van een EU-/EER-land of Zwitserland heeft.
    • een gelegaliseerde en vertaalde geboorteakte uit uw land van herkomst.
  • U betaalt bij de aanvraag.
  • Voldoet uw situatie aan de eisen? Dan hoeft u alleen maar een verklaring af te leggen dat u Nederlander wilt worden. Dit heet de optieverklaring.
  • Daarna controleert de gemeente of u voldoet aan alle eisen.
  • Zo ja, dan stuurt zij een uitnodiging voor de naturalisatieceremonie. U krijgt daar een optiebevestiging uitgereikt. En u moet de verklaring van verbondenheid afleggen.
  • Daarna wordt u Nederlander.

Let op

Via de optieprocedure vraagt u alléén de Nederlandse nationaliteit aan bij de gemeente. Pas als u Nederlander bent geworden, kunt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart aanvragen.

Voorwaarden

De voorwaarden voor het krijgen van de Nederlandse nationaliteit via de optieprocedure zijn onder andere:

  • U bent meerderjarig.
  • U heeft een verblijfsvergunning.

Er gelden nog extra voorwaarden voor de volgende gevallen:

  • U bent het kind van immigranten.
  • U heeft geen nationaliteit, maar woont hier al 3 jaar (u bent dan staatloos).
  • Bij langdurig verblijf:
    • U woont hier vanaf uw 4e jaar, of
    • U heeft de AOW-leeftijd bereikt en u woont hier 15 jaar. 
  • U bent oud-Nederlander. 
  • U bent minstens 3 jaar getrouwd met een Nederlander en woont hier 15 jaar. 

Termijn

De gemeente beslist binnen 13 weken na ontvangst over uw aanvraag.

Bezwaar & beroep

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing over uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.