Blik bij plastic & drankkartons

Vanaf 1 januari 2020 mogen metalen verpakkingen - zoals frisdrankblikjes, conservenblikken en bijvoorbeeld ook chipszakken - bij het plastic verpakkingsafval en de drankkartons. Dit afval mag in de gemeente Hulst vanaf dat moment in de plastic zakken, samen met het plastic en de drankkartons, worden aangeboden.

Deze bundeling van afval wordt PMD-afval genoemd: plastic verpakkingsafval, metalen verpakkingsafval en drankenkartons. Dit PMD-afval wordt aangeboden aan een sorteerinstallatie, waar het verder wordt gescheiden en gereed gemaakt voor recycling/hergebruik.

De verandering is niet enkel in de gemeente Hulst van kracht. Vanaf 1 januari 2020 geldt dit ook in de gemeenten Goes, Kapelle, Middelburg, Schouwen-Duiveland, Sluis, Tholen en Veere.
In de gemeenten Borsele, Noord-Beveland, Reimerswaal en Terneuzen wordt op 1 januari 2020 gestart met een proef voor nascheiding van plastic verpakkingsafval, metalen verpakkingsafval en drankenkartons. In deze gemeenten mag het PMD-afval samen met het restafval via de (grijze) rolemmer worden aangeboden. De plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons van deze gemeenten worden door een scheidingsinstallatie uit het restafval gehaald voor verdere sortering. Het overblijvende restafval wordt verbrand met energieterugwinning. Deze proef duurt tot 1 januari 2023. Tot die tijd kunnen andere gemeenten niet aansluiten.

Andere afvalstromen
Voor alle gemeenten in Zeeland geldt dat alle andere afvalstromen zoals groente-, fruit- en tuinafval (gft), papier en karton, glas, textiel, elektrische apparaten en klein chemisch afval gescheiden moeten worden aangeleverd. Deze horen niet thuis in de grijze rolemmer. Dit afval kan worden gerecycled als het apart wordt gehouden.

Milieustraat
Inwoners van de gemeente Hulst kunnen op de milieustraat aan de Afrikaweg 6 te Hulst terecht voor het gescheiden inleveren van bijna alle afvalstromen. Dit geldt voor bijvoorbeeld grof huishoudelijk afval, bouw- en sloopafval, klein chemisch afval, grond, gipsplaten etc. In totaal 26 verschillende afvalstromen. Vanaf 2020 zullen ook matrassen, gasflessen en piepschuim apart worden ingezameld op de milieustraat. Alle apart ingezamelde afvalstromen worden ook apart gerecycled of verwerkt tot nieuwe producten. Juiste afvalscheiding levert zo een aanzienlijke bijdrage aan een beter milieu en zorgt voor lagere kosten van afvalverwerking.