Deze ballon gaat niet op

Het is een vrolijk zicht. Tientallen ballonnen die tegelijk de lucht in stijgen bij een ballonwedstrijd. Echter, ballonnen oplaten is (onbedoeld) een vervuilende bezigheid.

Bij vrijwel elk evenement of opening wordt er gebruik gemaakt van ballonnen. Wat men hierbij vergeet, is dat wat de lucht in gaat, ook weer ergens naar beneden komt. Dit brengt schade toe aan de natuur en vervuilt het milieu. De gevolgen voor dieren zijn verschrikkelijk. Zoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen aan voor voedsel. Ook kunnen zij verstrikt raken in de ballonlinten.

Om vervuiling door ballonnenplastic tegen te gegaan, heeft de gemeente Hulst een ontmoedigingsbeleid voor het uitdelen en het oplaten van ballonnen in de buitenlucht. De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld. Zo zal de gemeente bij door haar georganiseerde activiteiten geen plastic of latex ballonnen meer oplaten of gebruiken ter aankleding.. Ook zal de gemeente Hulst bij het afgeven van evenementvergunningen wijzen op de nadelige gevolgen van het oplaten van ballonnen voor het milieu. Mensen zullen worden gestimuleerd om meer milieuvriendelijke alternatieven te gebruiken.