Hulde aan de levensredders

Op vrijdag 16 november 2018 worden door het gemeentebestuur van Hulst negen levensredders in het zonnetje gezet.
Jaarlijks worden in ons land vele mensen gered door het  tijdig ingrijpen van een ander. Dit doordat ze bijvoorbeeld direct starten met reanimeren als iemand een hartaanval krijgt of doordat ze een persoon uit een brandend huis of uit water halen. Ook in de gemeente Hulst komt het weleens voor dat burgers door snel en goed ingrijpen het leven van een ander redden. Het gemeentebestuur hecht er aan deze personen een blijk van waardering te geven voor deze levensbelangrijke daden.

Op vrijdag 16 november 2018 worden de personen gehuldigd - welke naar aanleiding van een oproep van de gemeente – zijn aangemeld. De laatste keer dat de levensredders in het zonnetje werden gezet in de gemeente Hulst was in maart 2016. Toen betrof het zeven levensredders.
Op 16 november 2018 huldigt burgemeester Jan-Frans Mulder de onderstaande personen voor hun levensreddende handeling. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst in het stadhuis te Hulst, welke begint om 15.30 uur.

1, 2 & 3. Mevrouw Donja Herman (1971) en mevrouw Petra Sponselee - Paelinck (1966) beide uit Heikant en mevrouw Lydia Zaman (1948) uit Hulst.
Zij boden in april 2016  direct hulp toen iemand tijdens een hapje eten bij Brasserie Du Commerce in Heikant onwel werd en een hartstilstand kreeg. De drie vrouwen begonnen met succes met reanimeren. Dankzij dit kordaat handelen overleefde deze meneer dit infarct. De politie is gekomen met een defibrillator, daarna zijn de ambulances gekomen en is de man met hartslag naar het ziekenhuis vervoerd. Hij fietst nu weer door Hulst.

4. De heer Harry Wouters (1953) uit Graauw.
Op 1e Pinksterdag 2016 sloeg een zeiljacht met vijf opvarenden om in ‘Het Gat’ bij Paal. De heer Harry Wouters bedacht zich geen moment en is met zijn boot de haven uitgevaren. Hij heeft in zijn eentje twee volwassenen en drie kinderen uit het water gehaald. Daarna zijn de vijf slachtoffers met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De kinderen hadden onderkoelingsverschijnselen.

5. De heer Jan Rijk (1955) uit Hulst.
Tijdens de Reynaertfietstocht op 11 juni 2016 viel een man uit Sint Jansteen van zijn fiets. De heer Rijk zag dit en constateerde dat het slachtoffer geen hartritme meer had. Hij startte direct de reanimatie tot de ambulance arriveerde. Na een paar dagen ziekenhuis is de patiënt er goed doorheen gekomen. Naar aanleiding van dit incident volgen sindsdien 20 á 25 personen van de fietsclub een reanimatiecursus.

6. Mevrouw Katrien Kerckhaert (1977) uit Kloosterzande.
Mevrouw Katrien Kerckhaert is vrijwilliger bij ’t Vertier in het Poortershuis te Kloosterzande. Zij verzorgde een creatieve ochtend voor de gasten, gevolgd door een warme maaltijd. Op 8 februari 2018 verslikte een mevrouw zich, waarop Katrien doortastend en adequaat reageerde door de Heimlich-greep toe te passen. Daarna is ze met de reanimatie gestart waardoor ze het leven van deze mevrouw heeft gered.

7. De heer Jelle Jonkman (1994) uit Kloosterzande.
Jelle reed na het werk op 27 juni 2018 naar huis. Zijn collega reed achter hem. Op de Scheldeweg was net grind gestrooid. Beiden raakten in een bocht in de slip waarbij de ene auto ondersteboven in de sloot is terechtgekomen. Nadat Jelle stilstond miste hij de auto van zijn collega. De auto was in een diepe sloot terechtgekomen en werd door een rietkraag aan het zicht onttrokken. Jelle is op zoek gegaan naar de auto, ging de sloot in en bevrijdde zijn collega. De collega was onderkoeld toen de ambulance ter plaatse kwam. De politie is ervan overtuigd dat als Jelle zijn collega niet was gaan zoeken en bevrijden, hij niet meer levend was teruggevonden.

8 & 9. De heer Vincent Lambert (1963) en de heer Steven Jansen (1973) beiden uit Vogelwaarde.
Op 23 juli 2018 kreeg een man uit Vogelwaarde een hartaanval. De buren belden 112. Vincent Lambert en Steven Jansen zijn beiden als burger aangesloten bij hartslag.nu (voorheen hartveiligwonen) Na aanleiding van de 112 melding hebben zij via een app op hun gsm een reanimatieoproep gekregen. Beiden waren zeer snel ter plaatse, ruim vóór de ambulance en zijn gelijk overgegaan tot reanimeren. Daarmee hebben het leven van de man gered.