Krokussen op traject Dodendraad

Op 9 en 11 oktober 2018 worden op twee plaatsen in de gemeente Hulst krokussen geplant door basisschoolleerlingen. Dat gebeurt op het traject van de toenmalige Dodendraad.

De Dodendraad was een elektrische grensversperring uit de Eerste Wereldoorlog op de Belgisch-Nederlandse grens. De draad werd door de Duitse bezetter neergezet om Belgische oorlogsvrijwilligers, vluchtelingen, spionnen, Duitse deserteurs en smokkelaars tegen te houden. Op de draad stond tweeduizend volt en veroorzaakte meer dan duizend slachtoffers. Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de wapenstilstand werd getekend en de Dodendraad werd afgebroken.

De Dodendraad leeft
Stichting Verhalis werkt aan het landkunstwerk ‘De Dodendraad leeft’. Dat is een project op het snijvlak van kunst en erfgoed. Op diverse plaatsen langs de grens heeft de stichting de afgelopen jaren krokussen geplant. Tijdens de Week van de Dodendraad – van 7 tot en met 14 oktober 2018 – wordt daaraan een vervolg gegeven. Er worden dan zo’n 150.000 witte krokussen geplant langs het voormalige traject van de Dodendraad. Zo ook in de gemeente Hulst.

Op dinsdag 9 oktober 2018 werden door leerlingen witte krokussen geplant aan de Koningsdijk, tussen Nieuw Namen en Clinge. Het waren leerlingen van groep 7 en 8 van Basisschool Sint Bernardus uit Clinge, Basisschool Sint Jozef uit Nieuw Namen en enkele scholen uit de gemeente Sint-Gillis-Waas (B).

Donderdag 11 oktober 2018 gaan leerlingen van Basisschool Inghelosenberghe uit Sint Jansteen en Basisschool De Heidepoort uit Heikant op pad om krokussen te planten. Zij sluiten aan bij de leerlingen van scholen uit de gemeente Stekene (B).  Het planten van de krokussen gebeurt aan de Lekestraat te Heikant.

Daarnaast verzorgt Natuur & Zo op de basisscholen in Clinge, Nieuw Namen, Sint Jansteen en Heikant een gastles over bollen en knollen. De leerlingen van Basisschool Sint Bernardus uit Clinge brengen ook nog een bezoekje aan de reconstructie van de Dodendraad, op de grens ter hoogte van de Buitenstraat in De Klinge (B).

Dit grensoverschrijdend project werd mogelijk gemaakt door de Scheldemondraad, het permanent overlegplatform van de provincies Oost- en West-Vlaanderen (B) en Zeeland (NL) en de gemeenten in de Euregio Scheldemond. De Scheldemondraad wenst met dit project en andere projecten de grensoverschrijdende samenwerking te intensiveren en bruggen te bouwen tussen Vlamingen en Zeeuwen.