Nieuwe Poolse gedenkplaat op Poolsplein

Op donderdag 31 mei 2018 werd een nieuwe Poolse gedenkplaat op het Poolsplein te Kloosterzande onthuld. Dit gebeurde tijdens een korte plechtigheid door wethouder Jean-Paul Hageman en wethouder Gino Depauw.

De vernieuwing van de gedenkplaat is een initiatief van de Dorpsraad Kloosterzande eo. Zij droegen op 31 mei 2018 de plaquette over aan de gemeente Hulst.

De gemeente Hulst werd in het najaar 1944 bevrijd door de Poolse troepen. Op 22 mei 1945 besloot het gemeentebestuur van de toenmalige gemeente Hontenisse om het Molenplein te Kloosterzande om te dopen tot het Poolslein.
Op het plein werd een gedenkplaat aangebracht met de tekst:

POOLSPLEIN
Op 20 september 1944 werd de gemeente Hontenisse door Poolse troepen, behorende tot het eerste Canadese leger, bevrijd. De Polen kwamen via dit plein de gemeente binnen.

De houten gedenkplaat was echter aan vervanging toe. De nieuwe gedenkplaat is gemaakt door kunstenaar Ronnie Ivens uit Hulst. Op de nieuwe plaquette staat dezelfde tekst als op het originele bord. Daarnaast staat het Poolse wapen er op en het wapen van de voormalige gemeente Hontenisse.
De oude plaat hing tegen de gevel van een woning op het Poolsplein. De nieuwe plaat heeft een andere plaats gekregen op het plein en is bevestigd op een granieten sokkel.