Belrondje burgemeester Jan-Frans Mulder - dd. 15 mei 2020

Nu sociale contacten zoveel als mogelijk moeten worden beperkt, gaat Burgemeester Jan-Frans Mulder momenteel met regelmaat telefonisch “op pad” in de gemeente Hulst.

Coen de Bruijn van Pets & Co in Hulst vertelt de burgemeester dat hij hoopt dat de grenzen snel open kunnen gaan. Het gemis aan klanten is in Hulst groot. Voor zijn winkel betekent dat op het moment toch een aardig groot omzetverlies. Pets & Co heeft een tweede winkel in Sluis; daar is het verlies nog veel groter. Belgische klanten zijn van groot belang voor de winkels. Gelukkig zien ze in Hulst wel een goede omzet op het gebied van hengelsport. Veel mensen hebben nu toch wat meer tijd of (her)vinden deze hobby. Ook vooral onder de jeugd is dat het geval. Coen geeft aan dat het nog even volhouden is; en dat als de grens open gaat alles weer langzaam de goede kant uit kan gaan. Maar dat moeten de ondernemers samen doen. Daar is hij van overtuigd.

Rosemarie van Waterschoot van schoonheidsinstituut Esthetique op Sint Jansteen is superblij dat ze weer terug is kunnen starten. Met de maatregelen die gelden, vindt ze het goed te doen. En ook klanten passen zich prima aan. Het loopt goed, vertelt ze de burgemeester, en klanten zijn bovengemiddeld blij weer langs te kunnen komen. De periode dat ze noodgedwongen dicht was, was Rosemarie toch nog aardig doende met haar klanten; om afspraken te verzetten en natuurlijk ook te informeren hoe zij het maakten. Rosemarie hoopt dat de situatie zo blijft en dat er geen terugval komt. Dat zou erg triest zijn. Vooral de horeca is een branche die zwaar is getroffen, merkt ze op. Zeker ook voor die ondernemers hoopt ze dat voorzichtig stappen vooruit kunnen worden gezet.

Op Hengstdijk bij Landwinkel d’Oude Stoof klagen ze niet. Caroline van Assche vertelt dat ze als voedingsproducent natuurlijk in de primaire sector zitten, en daarmee geluk hebben. In deze tijd zien we vooral veel meer lokale klanten; mensen die er nu voor kiezen om lokaal te kopen. Daarnaast is er wel verlies wat betreft de zakelijke markt. Kantoren zijn bijvoorbeeld veelal gesloten, dus uitlevering van kantoorfruit is niet aan de orde. Maar de balans slaagt bij d’Oude Stoof wel uit naar de positieve kant. Omdat er toch mensen zijn die nu minder makkelijk op pad gaan om hun boodschappen te halen, zijn ze nu bezig een webshop op te zetten; zodat mensen ook online dingen kunnen bestellen. Caroline hoopt dat de situatie weer snel normaliseert. Dat is beter voor iedereen, concludeert ze.

Op Paal bij Kint & Co zijn Cees Tans en Riet Kint blij verrast met het telefoontje van de burgemeester. “Heel erg aardig dat u eens luistert hoe het hier op Paal gaat”, klinkt het. Cees vertelt dat ze de afgelopen periode nuttig besteed hebben aan achterstallig onderhoud. Daar kom je normaal niet altijd aan toe. Nu dus wel; er is geschilderd, opgeknapt en gepoetst. Het restaurant staat er weer keurig en netjes bij. Met de nieuwe maatregelen voorzien Cees en Riet niet zoveel problemen. In hun restaurant was altijd al aardig wat ruimte tussen de verschillende tafeltjes. Buiten overwegen ze wel hun terras wat uit te breiden. We zijn blij snel weer aan de slag te kunnen, zegt Riet. “Lekker weer boodschappen doen en wijn bestellen, ik heb er zin in!” En we houden de humor er in hier op Paal, dat is belangrijk in tijden als deze!

Positiviteit is inderdaad een hele belangrijke in deze bizarre tijd. Samen er de moed in houden en de schouders er onder zetten. Samen tegen corona!

Burgemeester Mulder