Belrondje burgemeester Jan-Frans Mulder dd. 21 april 2020

Nu sociale contacten zoveel als mogelijk moeten worden beperkt, gaat Burgemeester Jan-Frans Mulder momenteel met regelmaat telefonisch “op pad” in de gemeente Hulst.

Het is wat het is, dat is wat Claudia Matthijssen van restaurant Babbels uit Hulst als eerste reactie geeft aan de burgemeester. We kunnen er weinig aan doen; we kunnen enkel doen wat er van ons wordt gevraagd. Ze runt haar restaurant nog maar een jaartje en vindt het uiteraard heel vervelend. Gewoon rustig afwachten, is haar devies. Onze deur is gewoon op slot. We zijn te klein om afhaal te organiseren. Troost is dat het voor iedereen hetzelfde is, concludeert Claudia. We wachten af, al is stil zitten voor een horecaondernemer niet evident, merkt ze al lachend op.

Michel van Bunder van Fysiofit uit Kloosterzande zegt het een hele vreemde situatie te vinden, en dat geldt voor iedereen, stelt hij. Als fysiotherapeuten helpen ze normaal mensen, en nu moeten ze veelal gewoon toekijken. Wel werken ze daar waar mogelijk met videobellen om op die manier mensen te tonen hoe oefeningen moeten worden gedaan. Daarnaast is er ondertussen wat ander werk opgepakt, zoals een schilderklus. Maar het is en blijft een hele onwerkelijke situatie en het blijft afwachten. Maar dat is voor velen zo…

Bij Bouwbedrijf van Driessche – de Koster gaat het naar omstandigheden nog redelijk, vertelt Jack de Koster de burgemeester. Het is harken, maar iedereen is nog aan het werk. Bij bewoonde huizen – van bijvoorbeeld de woonstichting – ligt het werk nu stil. Dat scheelt aardig wat. Verder ervaart Jack ook wel dat het – omwille van veel thuiswerkers – ook wel lastiger is om offertes vlot te verkrijgen. Hij hoopt dat we stapsgewijs in de goede richting gaan én hoopt dat het allemaal niet té lang gaat duren.

Bij Autorijschool Graauw ligt het werk ook zo goed als stil. Marcel Vermeulen vertelt de burgemeester dat er enkel nog wat theoriewerk is, maar verder niets. Hij zegt het gewoon rustig aan te doen, er valt toch niets aan te doen. Het is sneu voor zij die net voor hun rijexamen zaten. Die moeten nu wachten en zullen wel wat extra opfrislessen nodig hebben. Maar voor iedereen die doende was het rijlessen is het jammer. Het is en blijft afwachten. Want bij autorijlessen is 1,5 meter afstand wel heel lastig.

Miranda Bouwman van Reizen van Laere aan de Vismarkt te Hulst geeft aan dat het normaal gezien op dit moment in het jaar vooral druk is met boeken voor de zomerperiode. Ook zouden er nu veel vertrekkers zijn in verband met de meivakantie. Dat is nu heel anders. Veel reizen zijn ondertussen geannuleerd en veel reizen omgeboekt naar het najaar. Gelukkig is van Laere een gezond bedrijf met een reputatie van 17 jaar. Maar ook voor hen geldt dat het allemaal niet al te lang mag gaan duren. Miranda vindt het boeken van reizen sowieso veel leuker dan annuleren. Ze ervaart dat veel mensen afwachtend zijn en nog niet goed weten wat te doen. Duidelijkheid – ook voor wat langere termijn – zou heel fijn zijn, vertelt ze. Toch zien ze ook nieuwe boekingen voor bijvoorbeeld oktober en als alle uitstel geen afstel wordt, dan komt het wel goed, concludeert ze.

Het komt goed, dat is een mooie afsluiter. Positiviteit is zeker ook in deze bizarre tijd een pré. We moeten het samen doen. Ook in de gemeente Hulst. Alleen samen worden we corona de baas!