Burgemeester luistert in de rondte

Nu sociale contacten zoveel als mogelijk moeten worden beperkt, gaat Burgemeester Jan-Frans Mulder momenteel met regelmaat telefonisch “op pad” in de gemeente Hulst.

Toine Bergman vertelt de burgemeester dat ze bij restaurant Napoleon in Hulst na de recente berichten uit Den Haag toch een beetje positief zijn. Dat doet hem deugd. De achterliggende tijd hebben ze bij Napoleon wel goed gebruikt. Er is veel geschilderd en gepoetst. Maar daar is hij ondertussen wel letterlijk en figuurlijk klaar mee. Over hoe het precies moet vanaf 1 juni, weet hij nog niet helemaal. Dertig personen binnen is voor zijn restaurant niet zo veel. Buiten zou hij dan ook graag wat meer ruimte hebben voor zijn terras. Wat hij zeker hoopt, is dat de grens snel open kan. Want veel klanten van Napoleon komen toch ook van de andere kant van de grens. Hoe het ook draait of keert, Toine is vooral blij dat ze weer kunnen beginnen en dat de motor van de economie weer op gang kan komen.

“Ik ben superblij dat ik weer kan beginnen” roept Jacqueline Vermeulen van Voetsalon Jacqueline uit Sint Jansteen uit. Op het moment heeft ze het superdruk met alle telefoontjes van klanten die ook hebben gehoord dat ze weer aan het werk kan. De afgelopen tijd is ondanks de miserie wel voorbij gevlogen, vindt Jacqueline. Ze hebben thuis van de nood maar een deugd gemaakt en een nodige verbouwing bij de kop gepakt. Bij de vorige bekendmakingen vanuit Den Haag was ze wel teleurgesteld, bekent ze. Je hoopt toch, en als er dan toch nog geen groen licht komt, valt dat tegen. Ze stoeit op het moment wat met het bestellen van de benodigde materialen, maar begrijpt dat dat nou eenmaal even zo is. Ik ben blij dat ik de mensen weer kan gaan helpen, concludeert ze. Ze heeft er zin in, want de sociale contacten heeft ze toch zeker ook gemist.

“Het is heel rustig”, vertelt Jacqueline de Winter van minicamping en B&B Klein Cambron aan de burgemeester. Ze hoopt dat er snel toch weer wat schot in komt. Want op dit moment is er op hun bedrijf weinig mogelijk. De Zeeuwse 15%-regeling biedt voor Klein Cambron weinig mogelijkheden. Hopelijk komt het tegen de zomer nu toch was los, zegt ze. Gelukkig hebben ze wel al een eerste telefoontje gehad voor de zomerperiode. Dat geeft moed. Het is al bij al een gekke tijd, maar het is voor iedereen hetzelfde. In Zeeland mogen we nog van geluk spreken dat hier zoveel ruimte is, dat maakt het toch allemaal wat dragelijker, vindt Jacqueline.

Dominic de Koning van café De Koning uit Lamswaarde bekent dat zij bij lange na niet mogen klagen. Hun afhaal en brengservice van maaltijden loopt goed. Het brengen is iets wat ze voordien niet deden, maar misschien dat ze dat zelfs na de coronatijd wel blijven doen. Zo goed gaat dat. Daarbij hadden Dominic en zijn vrouw Malissa begin dit jaar het “Zeeuws Ontbijt” overgenomen. Die ontbijtservice doet het in deze tijd ook bijzonder goed. Veel mensen vinden het leuk om zo’n ontbijtje voor iemand te regelen in tijden dat een bezoekje niet kan. De berichten dat er vanaf 1 juni beweging zit in de horeca stemt Dominic positief. Al gaat hij een en ander eerst eens goed bekijken; want hoe pak je dat het beste aan met die 1,5 meter afstand. Maar zo stelt hij daar hebben we nog drie weken voor!

Bij Tempo Team Hulst is Carla d’Hondt aangenaam verrast met het telefoontje van de burgemeester. Het uitzendwerk gaat op dit moment niet goed. Ze draaien minimaal, zo vertelt Carla. Hier in de grensstreek speelt toch de horeca en de detailhandel een belangrijke rol in het uitzendwerk en dat ligt nu helemaal stil. Gelukkig kon er middels de noodmaatregel voor worden gezorgd dat de mensen toch nog uitbetaald werden. Want anders zou het super pijnlijk zijn geweest voor veel mensen. Hopelijk komt er straks weer wat in beweging. We blijven optimistisch, zegt Carla. We streven er naar dat we na de zomer toch weer goed in beweging zijn!

Dat er nu weer meer ruimte komt, is mooi. Het geeft voor veel ondernemers toch de mogelijkheid om weer vooruit te kijken in deze moeilijke tijd. Alleen samen worden we corona de baas!

Burgemeester Mulder