Niet verwijderen, is nodig voor custom styling

Burgemeester maakt telefonische "wandeling"

Nu sociale contacten zoveel als mogelijk moeten worden beperkt, gaat Burgemeester Jan-Frans Mulder momenteel met regelmaat telefonisch “op pad” in de gemeente Hulst.

Jordy Mangnus van de PLUS supermarkt op Kapellebrug vindt het een hele rare periode. Het begon met de hamsterperiode enkele weken geleden. Toen kregen ze de vakken niet gevuld en moesten er zelfs verkeersregelaars op de parking worden gezet om alles in goede banen te leiden. Nu de grenzen dicht zijn, is het heel anders. Veel rustiger, omdat de Belgische klanten nu niet komen. Dat scheelt veel. Klagen doet Jordy zeker niet. Deze week zijn ze gestart met thuisbezorgen en dat wordt erg op prijs gesteld. Jordy vindt het belangrijkste dat iedereen van het Mangnus-team nog steeds gezond is. Voor de rest hoopt hij dat het allemaal op termijn goed komt. Beter wat meer geduld dan te snel terug naar het gewone, want dat zou juist wel eens een langere periode van ellende kunnen betekenen.

Vestrock kan dit jaar ook niet doorgaan. Die moeilijke beslissing heeft het bestuur moeten nemen. Voorzitter Gino Baart vertelde de burgemeester dat – ook al lag de datum van het festival na 1 juni – het niet mogelijk was de beslissing uit te stellen. Dat was geen optie. De financiële gevolgen van deze beslissing baart het bestuur wel zorgen. Belangrijk daarbij is enerzijds dat mensen die al een kaart hadden gekocht deze niet terugbetaald willen zien, maar aanhouden voor de editie 2021. Daarnaast is het anderzijds spannend hoe sponsors en subsidieverleners zich zullen opstellen. Het overleg met de managers van de artiesten speelt een grote rol. Geprobeerd wordt zoveel als mogelijk over te hevelen naar 2021. Heel spannend is het volgens Gino om in beeld te krijgen wie er moet worden betaald/terug betaald. Muziek en entertainment is een sector die erg getroffen is door de coronacrisis. Hoe een en ander nu kan worden afgehandeld, is bepalend voor de toekomst van Vestrock. Gino vindt het een heel gek jaar, niet alleen voor de organisatoren van evenementen als Vestrock. Het is eigenlijk een jaar van bezinning op velerlei gebied, zo concludeert hij.

Makelaar Pascal Haulez uit Hulst vertelt de burgemeester dat het hem op zich goed gaat. Natuurlijk zijn er minder bezichtigingen. Zeker vanuit België. Die zijn er in het geheel niet. Dat gaat toch om 50 tot 60% van het totaal. Positieve er van, zo stelt hij, is dat de inwoners van Zeeuws-Vlaanderen en de gemeente Hulst in het bijzonder nu meer kans hebben om een leuke woning te bemachtigen. Bij het bezichtigen van woningen die te koop staan, werkt hij volgens de RIVM-richtlijnen. Soms moet je dan wel creatief zijn. Vreemde tijden zijn het, volgens Pascal, maar we gaan op positieve voet door en we zien wel wat er komt. Daar kunnen we niets aan veranderen.

Filip van Slagerij Filip & Eva op Nieuw Namen informeert de burgemeester over de verschillende maatregelen die hij heeft genomen in zijn winkel. Met dingen als een extra pinautomaat heeft hij de situatie zoveel als mogelijk aangepast. Verder wordt nu een extra ruimte in gebruik genomen, waar klanten bestellingen kunnen afhalen. Dat maakt ook weer een verschil in de slagerswinkel zelf. Kort voor de coronacrisis had Filip een webshop geopend. Die loopt nu als een trein. Ook van de thuisleveringen wordt goed gebruik gemaakt. Filip zegt dat zijn slagerij het binnen de beperkingen goed doet op het moment. Hij is zich er terdege van bewust dat collega-ondernemers het momenteel juist erg zwaar hebben. Intriest en moeilijk, daarom hoopt hij dat de situatie weer op een verantwoorde manier snel terug kan keren naar het normale.

Dat terugkeren naar het normale, zullen we samen moeten doen. Ook in de gemeente Hulst. Alleen samen worden we corona de baas!

Burgemeester Mulder