Niet verwijderen, is nodig voor custom styling

Burgemeester wandelt telefonisch rond

Nu sociale contacten zoveel als mogelijk moeten worden beperkt, gaat Burgemeester Jan-Frans Mulder momenteel met regelmaat telefonisch “op pad” in de gemeente Hulst.

“Wat lief dat u belt!”, is het eerste wat Jacqueline van der Meer van Café ’t Zicht der Schelde zegt als ze de burgemeester aan de lijn krijgt. Het is stilletjes hier op Paal, vertelt ze. Ze vindt het triest en heel erg. Toch zijn ze niet bij de pakken neer gaan zitten. Het hele café is al geverfd en voorzien van nieuw behangpapier. Alles ziet er weer spin en span uit. Klaar om terug open te gaan… al heeft ze daar wel een zwaar hoofd in. Tja een mens moet het hoofd niet als een struisvogel in het zand steken, is Jacqueline van mening. Het is niet anders. Heel jammer, zeker nu we zo’n mooi weer hebben gehad. Ze mist vooral ook de sociale contacten. Maar veiligheid staat voorop, aldus Jacqueline. Het is net een oorlog zonder wapens, zo concludeert ze.

Rudy Tieleman van Tieleman Transport uit Kloosterzande vertelt de burgemeester dat het bedrijf zich nog goed kan redden. Ze vervoeren vooral veel voeding en veevoeding. Die markt gaat  nog goed. Ze transporteren ook wel zaken uit andere sectoren; daar zit wel verlies op. Maar klagen doen ze op Kloosterzande bij Tieleman niet. Ze zijn zich bewust dat vele andere ondernemers het veel zwaarder hebben. Op de werkvloer is het “nieuwe normaal” met de 1,5 meter wel wennen. Dat geeft wel wat coronastress en dat gaat vaak ongemerkt. Rudy hoopt dat het allemaal niet te lang gaat aanhouden, want dan zullen we economisch nog meer leed gaan zien. En dan gaat ook Tieleman het vast en zeker voelen. Maar hij wil toch ook vooral ook positief blijven. Zo heeft het bedrijf recentelijk toch ook weer een paar nieuwe klanten. Dus er komt ook wel wat nieuwe muziek bij, aldus Rudy.

Bij Boetiek Elro op Sint Jansteen gaat het mondjesmaat, zo vertelt Carla Merckx de burgemeester. Normaal hebben we veel vroege kopers, maar dat was nu anders. We hopen nu maar dat ze gewoon gewacht hebben met kopen en dat ze niet online hebben gekocht. Verder zit ze ook nog wel met de uitverkoop in haar maag. Uitstel daarvan zou welkom zijn. Bijvoorbeeld er pas op 1 juli aan beginnen. Wie ze ook missen op Sint Jansteen, zijn de Belgische klanten. Maar bij Elro blijven ze optimistisch. We hebben nog een hoop mooie spullen en hopen op betere tijden!

Edwin Verstraeten van De Bourgondiër in Absdale kan kort zijn als de burgemeester vraagt hoe het gaat: De zaak ligt helemaal stil. Zowel de horeca als de bowling, alles is dicht. Ze hadden voor dit voorjaar erg veel boekingen staan; maar die zijn uiteraard allemaal geannuleerd. Het is een hard gelag. Denkend over hoe je een bowlingbaan moet runnen in een maatschappij waar je 1,5 meter afstand moet houden, en hoe dat dan moet met het schoonmaken van de ballen, begint Edwin wat te lachen. Hij heeft nog geen idee hoe je dat aanpakt. Hij prijst zich gelukkig dat hij ook nog actief is in een tweede bedrijf, dat in airco’s handelt. Dat maakt dat er toch nog brood op de plank komt en maakt de situatie draaglijker. Ondernemer zijn is mooi, daar kies je zelf voor, zegt Edwin, maar in deze tijd is het toch voor heel wat ondernemers echt heel wat minder mooi; maar we blijven positief!

Positief blijven in deze voor ons allen moeilijke tijd, dat is belangrijk. We moeten het samen doen. Ook in de gemeente Hulst. Alleen samen worden we corona de baas!

Burgemeester Mulder