Uitzichtpunt Niemandsland

Fier kijkt hij boven de Steense bossen uit: de toren van het Niemandsland. Op 12 november 2022 openden de burgemeesters van Hulst en Stekene – Ilona Jense-van Haarst en Stany De Rechter - gezamenlijk dit uitzichtpunt. Veel geïnteresseerden kwamen een kijkje nemen die middag.

Een Spaanse toren
De toren is een hedendaagse interpretatie van een Spaanse toren. Deze torens werden vaak geplaatst op strategische plaatsen; dus ook op landsgrenzen. De toren is 22 meter hoog en ontworpen door Raakvlak Architecten. Zij wonnen met dit ontwerp de wedstrijd die in 2020 was uitgeschreven. Meer dan 1.600 inwoners brachten toen hun stem uit en kozen uiteindelijk dit ontwerp.

Niemandsland
De term Niemandsland verwijst naar de oorlogsperiode. Toen was dit gebied tussen Vlaanderen en Nederland – onder de Duitse bezetting – een verboden zone. Met een QR-code kunnen bezoekers een kaart bekijken die de weg wijst naar ondernemers in de buurt die hoeve- en streekproducten aanbieden.

Beklimmen
Iedereen kan de toren beklimmen en genieten van het uitzicht over het natuur- en waterwingebied. Een prachtig panorama! Verspreid over de vijf verdiepingen krijgen bezoekers informatie over de natuur, het agrarische karakter en de geschiedenis van de omgeving.
U vindt de toren vlakbij grenspaal 281 om de bossen tussen Sint Jansteen en Stekene.

Nieuwe Pagadder
Bij de toren vindt u ook een nieuwe Pagadder. Zij heet Mira. Haar zus Piedra bewaakt de stad Hulst. Mira staat aan de grens op de uitkijk. Mira is de 17e Pagadder die opduikt #INULST.  

Samenwerking en steun
De toren is onderdeel van het project Bourgondische Buren. Dat project is mogelijk dankzij een LEADER-samenwerking.

Logo's