70 jaar herdenking Watersnoodramp

De nacht van 31 januari op 1 februari 1953 was rampzalig. In die nacht braken de dijken door. Honderden mensen verdronken. Ook in onze gemeente. Het is dit jaar 70 jaar geleden. We herdenken dit op woensdag 1 februari 2023.

Herdenkingsmoment
Op woensdag 1 februari 2023 is er aan het Watersnoodmonument aan de zeedijk in Kruisdorp een herdenkingsmoment. Aanvang 15.00 uur. Burgemeester Ilona Jense-van Haarst en comitévoorzitter Tjarda Schakelaar houden een toespraak. Daarnaast lezen leerlingen van basisschool ’t Getij uit Kloosterzande gedichten voor. Ook onze stadsdichter Willem de Geus draagt een gedicht voor. Fanfare Vrijheid Eendracht uit Lamswaarde verzorgt de muziek. Iedereen is welkom.
De organisatie ligt in handen van het Watersnoodcomité uit onze gemeente; in samenwerking met de gemeente Hulst.

Het monument
In 2003 is het Watersnoodmonument in Kruisdorp onthuld. Het is gemaakt door beeldhouwer Ronny Ivens uit Hulst. Het zijn acht zuilen met een hoogte van 2,5 meter. Op de zuilen staan de namen van de slachtoffers uit onze gemeente gegrift. Ook leest u er een tekst met uitleg waarom dit monument er staat. Verder is er een gedicht van de Vlaamse Chris Ferket. Bovenop twee zuilen zit een bronzen vogel.
U vindt het monument op de hoek Zeedijk / Kruisstraat in Kruisdorp.