70 jaar herdenking Watersnoodramp

De nacht van 31 januari op 1 februari 1953 was rampzalig. In die nacht braken de dijken door. Honderden mensen verdronken. Ook in onze gemeente. Het is dit jaar 70 jaar geleden. We herdachten dat op woensdag 1 februari 2023.

Herdenkingsmoment
Op woensdag 1 februari 2023 was er aan het Watersnoodmonument aan de zeedijk in Kruisdorp een herdenkingsmoment. Daarbij waren zo’n 250 mensen aanwezig.
Burgemeester Ilona Jense-van Haarst en comitévoorzitter Tjarda Schakelaar hielden een toespraak. Leerlingen van de basisscholen uit Kloosterzande, Graauw en Vogelwaarde droegen gedichten voor. Ook onze stadsdichter Willem de Geus droeg een gedicht voor. Fanfare Vrijheid Eendracht uit Lamswaarde verzorgde de muziek.

Haatliefdeverhouding met water
In haar toespraak sprak burgemeester Jense-van Haarst over de haatliefdeverhouding die we in Zeeland met het water hebben. ‘We zijn niet slimmer dan het water. We hebben het water niet verslagen. Laten we leren van hetgeen geschiedde en laten we uit respect voor zij die het leven lieten, blijven werken aan onze relatie met ons water.’, zo concludeerde ze.