Basisschool Nieuw Namen wint E-Waste race

Afgelopen vier weken hebben leerlingen van tien basisscholen uit Zeeuws-Vlaanderen een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld. Dat deden zij tijdens de zogenaamde E-waste Race Zeeuws-Vlaanderen. Basisschool Sint Jozef in Nieuw Namen won de wedstrijd! Wethouder Gino Depauw bracht hen op donderdag 8 april 2021 online het goede nieuws.

In totaal zamelden de tien scholen - met de hulp van buurtbewoners en familie - maar liefst 24.066 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven belanden. Het wordt hergebruikt en gerecycled.

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled. Dat is heel jammer. Vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles. Daarin leren kinderen onder andere over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Na de gastlessen ging de race van start. Door de leerlingen werd vier weken lang elektronisch afval ingezameld. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten - van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard - online aanbieden. De leerlingen kwamen die daarna aan huis ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

De E-waste Race Zeeuws-Vlaanderen is een initiatief van het O.L.A.Z., een samenwerking van de Zeeuwse gemeenten op het gebied van afvalverwijdering, in samenwerking met het Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD). Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Dit kunt u altijd inleveren bij de milieustraat.