Burgemeester: ''Hoe gaat het met u?''

In deze tijd van lockdown zijn persoonlijke contacten lastig. Daarom pakt burgemeester Jan-Frans Mulder de telefoon om te luisteren hoe het gaat met ondernemers en vertegenwoordigers van diverse organisaties in de gemeente Hulst.

“Het is nog even volhouden, maar we tellen af”, zegt Danny Buijsrogge van Paviljoen ’t Schor tegen de burgemeester. “Momenteel zijn we druk met de voorjaarschoonmaak. Als we dan begin april terug aan de slag mogen, is alles spik en span. Het is wel een hele lange zit geweest”, vertelt hij verder. “Gelukkig zijn we een gezond bedrijf, dus we redden het wel. Maar het duurt wel lang…”. Op dit moment is er bij ’t Schor ook een frietwagen. Die is op vrijdag, zaterdag en zondag open. “Dat is leuk. Want vooral bij mooi weer zijn er veel wandelaars en fietsers die langskomen. Het is voor ons zelf ook belangrijk omdat we dan bezig zijn. Maar we hopen dat er vanaf begin april terug mogelijkheden zijn voor de horeca. Daarbij hebben we natuurlijk geluk, omdat we een groot terras hebben; veel buitenruimte. Nog even afwachten wat er vanuit Den Haag aan regels komt, en hopelijk kunnen we dan weer! En als we dan weer mogen, dan is het natuurlijk opletten, dat het niet uit de hand loopt. Want niemand zit er op te wachten om in het najaar terug “prijs” te hebben”, concludeert Danny.

Violist en ereburger Mathieu van Bellen is blij met het belletje van de burgemeester. Ook voor hem is het een hele stille tijd. “Er zijn weinig concerten. Gisteren was het een jaar geleden dat ik het laatste uitverkochte concert speelde in het concertgebouw in Amsterdam”, vertelt hij. “Het afgelopen jaar waren er wel wat kleinere concerten, voor een heel klein publiek. Maar meer dan dat ook niet.” Ook is Mathieu met verschillende online activiteiten bezig geweest. En verder is hij nu veel bezig met lesgeven. “Het Scaldis kamermuziekfestival was ook minimaal afgelopen zomer. Maar voor komende zomer zijn we toch weer aan het voorbereiden. We hopen in augustus wat concerten te kunnen geven.” Mathieu kijkt er naar uit om weer aan de slag te kunnen met het echte concertwerk. Waar hij en zijn vrouw Maria de afgelopen periode wel veel tijd aan hebben kunnen besteden is hun zoontje Jacob. Door de coronatijd waren ze veel thuis, dat was normaal gezien wel anders geweest. “We blijven verder vooruitkijken naar betere tijden én belangrijk is vooral dat iedereen gezond blijft”, sluit hij af.

Pauline van Boekhandel van Remortel in Hulst vertelt de burgemeester dat het nu weer begint aan te trekken. “Er komen nu gelukkig weer wat meer mensen over de vloer dankzij het winkelen op afspraak. Ook het online kopen gaat nu redelijk goed. Al bij al gaat het steeds beter. Maar de afgelopen tijd, daar werd je natuurlijk niet vrolijk van.” Zo geeft ze de burgmeester een voorbeeld aan over de aankoop van een condoleancekaart. “Die mochten wij niet verkopen, maar op hetzelfde moment mochten de supermarkten dat wel. Dat was echt heel jammer en niet eerlijk.” Pauline voelt nu dat het toch de goede kant op gaat. “Maar het wordt voor ons pas weer echt goed als de Belgen weer de grens over mogen om hier te komen winkelen.”, concludeert ze.

“Wij zijn gelukkig creatief”, is hetgeen Patrick Roelands van Jouw Event Partners de burgemeester meldt. “We kijken naar wat er wel kan. We hebben gelukkig onze filmactiviteiten en nu natuurlijk ook extra veel online opdrachten. Dat houdt ons op de been. Zo hopen we de eindstreep te halen. We kijken uit naar het moment waarop we weer wat meer mogen in de buitenlucht. Dat evenementen in tenten met veel mensen er voorlopig nog niet in zitten is logisch. Als er weer dingen kunnen, vinden we het ook super belangrijk om dat dan op een goede en veilige manier te doen.”, aldus Patrick. Wel verwacht hij dat ook na deze coronatijd webinars en online bijeenkomsten aan de orde zullen blijven. Want het heeft veel voordelen, zoals bijvoorbeeld geen reistijd. Hij rondt het gesprek af met de burgemeester te bedanken voor zijn telefoontje. “Echt leuk!”

Corona zorgt voor velen van ons voor een lastige tijd. Alleen samen worden we corona de baas! Ook #inulst.