Burgemeester: "Hoe gaat het met u?"

In deze tijd van lockdown zijn persoonlijke contacten lastig. Daarom pakt burgemeester Jan-Frans Mulder de telefoon om te luisteren hoe het gaat met ondernemers en vertegenwoordigers van diverse organisaties in de gemeente Hulst.

Hans den Herder vertelt de burgemeester dat het bij Primera in Hulst nu vooral ook wat verwarrend is. Mensen kunnen voor het ene wel en het andere niet terecht. Primera is open voor post- en bankzaken en als afhaalpunt voor pakjes. Maar een kaartje of een tijdschrift dat kan nu niet. Daar hebben niet alle klanten begrip voor. Hans is blij met het telefoontje van de burgemeester. Hij vindt het een lastige en vervelende tijd, waar vooral de hoop is gevestigd op een lichtpuntje. Het zou helpen om iets te hebben om naar toe te leven. Hopelijk komt dat snel!

“Hartstikke lief dat u belt” reageert Christien Kerckhaert van Schoen & Co uit Kloostezande. Op het moment moeten ze het enkel hebben van mensen die telefonisch wat bestellen. Dat bezorgen ze dan. De mooie tijd van kerst, Nieuwjaar en ook de uitverkoop is aan de neus voorbij gegaan. Dat maakt dat er een overschot aan spullen is, die nog maar lastig verkocht zal geraken. Toch is ze ook wel positief. “We hebben in de zomer gezien, dat als mensen eenmaal terug mogen leven en zich vrij voelen, ze ook echt wel komen en kopen”, vertelt ze de burgemeester. Dus ze hoopt vooral dat we snel de lockdown achter ons kunnen laten en de winkel weer open kan. De beelden op TV van de rellen waarbij in winkels grote schade werd aangericht, hebben haar aangegrepen. Het zal je winkel maar zijn. “Gelukkig bleven we daar hier van bespaard”, zegt ze. “We blijven positief, en moeten vooral geduld hebben.”

Bij De Burtman in Kruispolderhaven moeten ze het nu vooral van de take-away hebben, vertelt Sandra de burgemeester. Dat gaat redelijk; de ene maand al wat beter dan de andere. Zij namen het restaurant over in januari 2020, dus nu een jaar geleden. Van al die tijd zijn ze in totaal maar een maand of vier open geweest, dat is natuurlijk niet fijn. Wel is ze blij met het feit dat er nu toch ook steun mogelijk gaat zijn voor startende ondernemers. Dat was tot nu toe niet zo. Ook de nieuwe regels van de Belgische overheid zijn weer even spannend; want De Burtman levert ook vaak over de grens. “Binnen de mogelijkheden die er zijn, doen we ons best en we houden moed!”, zegt Sandra.

“Het loopt”, zo begint Ingeborg Burm van basisschool ’t Vogelnest in Hengstdijk haar verhaal aan de burgemeester. Enerzijds wordt gezorgd voor de noodopvang van kinderen. Anderzijds is er het thuisonderwijs. Dat hebben ze nu vlot op kunnen starten; er was immers al ervaring van de vorige keer. Toch blijft het een hele gekke situatie, vertelt Ingeborg. “We zouden allemaal het liefst terug naar school gaan, naar de oude vertrouwde manier van lesgeven”. Wel ziet ze onder ogen dat voorzichtigheid geboden is. “Er gaat niets boven terug gezellig in de klas; dat is ook veel beter voor het sociale welbevinden van de kinderen”, concludeert ze. Het telefoontje van de burgemeester vindt ze heel leuk; zijn interesse in de school op Hengstdijk waardeert ze erg.

Bij Skin Studio Pour Elle in Hulst is het momenteel – begrijpelijk – ook rustig. “We doen ons best om klanten telefonisch of online te adviseren”, vertelt Bettina Claessens de burgemeester. “We onderhouden onze klantcontacten zoveel mogelijk. Dat doen we via mail en sociale media.” De lockdown was voor Pour Elle dubbel vervelend. Ze hadden net in november een nieuwe, extra locatie in de Gentsestraat in Hulst geopend. “We roeien met de riemen die we hebben”, aldus Bettina. Gelukkig heeft Pour Elle al vele jaren een vast klantenbestand. Dat geeft vertrouwen. “Het is écht een rare tijd; een telefoontje van u extra doet dan ook zeker goed!”

Corona zorgt voor velen van ons voor een lastige tijd. Alleen samen worden we corona de baas! Ook #inulst.