Burgemeester: Hoe gaat het met u?

In deze tijd van lockdown zijn persoonlijke contacten lastig. Daarom pakt burgemeester Jan-Frans Mulder de telefoon om te luisteren hoe het gaat met ondernemers en vertegenwoordigers van diverse organisaties in de gemeente Hulst.

“Rustig aan; het is minimaal”, reageert Michel Kopmels van Final Hard & Software als burgemeester Mulder hem vraagt hoe het gaat. “We hebben hier op Sint Jansteen in onze winkel ook een pakketpunt. Dat zorgt natuurlijk nog wel voor aardig wat aanloop, maar voor de rest is het rustig. Onze winkel zelf draait 80% minder dan normaal. Gelukkig hebben we ook nog het onderhoud bij met name bedrijven, dat loopt wel door. En we hebben ook een kleine webshop. Daar komen toch ook wel wat bestellingen op binnen; al is dat ook niet allemaal heel veel. Alle regeltjes zijn ook best lastig. Maar het is ook heel begrijpelijk dat de overheid niet alles op maat kan maken voor ieder bedrijf. Kijkende naar collega-ondernemers – bijv. kledingwinkels – mogen wij nog blij zijn; wij kunnen nog iets doen. Maar we hopen dat we snel stappen in herstel gaan zetten met zijn allen. De lockdown achter ons laten en terug naar het oude normale!”

Jeroen de Kerf van Drankenhandel Pluym stelt al lachend “Het is normaal bij ons iets drukker rond de carnavalsdagen”. Hij vertelt de burgemeester dat het toch een spannende tijd is. “Het komt wel goed, wij gaan de crisis wel overleven, maar het valt niet mee.” Hij is blij dat ze hebben ingezet op behoud van al het personeel. “Zodra de horeca terug open kan, zullen we ze meer dan nodig hebben.” Jeroen vindt dat de tweede lockdown voor velen mentaal veel zwaarder is dan de eerste.  Dat merken ze ook bij hun klanten. Wat voor horecabedrijven ook bijna over de hele breedte zwaar weegt, zijn de huurprijzen. Die moeten wel worden opgehoest; al zijn er gelukkig ook vaak wel tegemoetkomingen. Jeroen blijft optimistisch. Hij is er zeker van dat als de horeca eenmaal terug open gaat, die goed gaat draaien. “Op naar betere tijden”, zo concludeert hij.

“Het is een beetje ongelijk verdeeld”, zo begint Jacqueline d’Hooghe van Kayser Lingerie uit Hulst haar verhaal tegen de burgemeester. Ze ervaart het als krom dat er bij supermarkten bijvoorbeeld wel 75 personen binnen mogen en in een winkel als de hare niet eens eentje. Toch beseft ze dat er nog sectoren zijn waar zwaardere klappen vallen. “Denk maar aan de horeca, die zijn al veel langer gesloten.” Ze hoopt dat haar winkel in maart terug open mag. Ondertussen heeft ze ook een kleine webshop opgezet en komen daar toch ook bestellingen op binnen, al is dat niets in vergelijk met de gewone verkoop in de winkel. “Lieve mensen, koop lokaal!” Dat is een oproep, die ze doet. Ze biedt haar klanten op het moment de mogelijkheid om bijvoorbeeld tien stuks op te halen, zodat die thuis kunnen worden gepast. Afrekening van het gekozene vindt dan achteraf plaats. “Lokale winkeliers kunnen het écht gebruiken en het is leuker om gewoon Inulst te kopen in plaats van bij die grote online bedrijven!”

“Nou dat komt niet vaak voor dat ik de burgemeester spreek”, reageert Natasja Rijk van het nieuwe horecabedrijf ‘t Voss & Rijck. Hun zaak aan de Nieuweweg in Hulst was net één weekend open toen ze gedwongen de deuren alweer moesten sluiten. “We hadden ons de start heel anders voorgesteld”, vertelt ze de burgemeester. “Het is erg jammer, maar we blijven positief. Dat is iets wat we ook echt proberen uit te dragen; we moeten elkaar als mensen ook echt zoveel mogelijk steunen in het positief blijven.” Bij ‘Voss & Rijck proberen ze momenteel de kosten zoveel mogelijk te drukken en ze hebben “to go”. “Die afhaal helpt wel een beetje, maar daar red je het natuurlijk niet mee. Maar we houden de moed er in!” Ze hoopt dat de huidige situatie niet al te lang meer gaat duren en ze hun bedrijf echt kunnen gaan draaien zoals was bedoeld. “Best lastig om geen vooruitzicht te hebben”, zo vult ze aan, “dat is jammer, maar we houden moed!”

Corona zorgt voor velen van ons voor een lastige tijd. Alleen samen worden we corona de baas! Ook #inulst. Daarom nogmaals: Koop lokaal!