Burgemeester: "Hoe gaat het met u?"

In deze tijd van lockdown zijn persoonlijke contacten lastig. Daarom pakt burgemeester Jan-Frans Mulder de telefoon om te luisteren hoe het gaat met ondernemers en vertegenwoordigers van diverse organisaties in de gemeente Hulst.

“Blij met de verruiming, maar we hadden het graag nog ruimer gezien!”, zo reageert Pascal de Badts van kledingwinkel Steba uit Hulst. “De afgelopen tijd is moeilijk geweest. We zagen ook direct een link met de horeca. Is de horeca open, dan draaien we eigenlijk direct goed. Maar is de horeca gesloten, dan zakt onze klandizie ook direct met 50%. En natuurlijk sinds we onze deuren moesten sluiten, is de verkoop helemaal gekelderd tot het dieptepunt. Maar we hopen dat we de komende tijd weer meer ruimte gaan krijgen. Het winkelen op afspraak is in ieder geval een beginnetje”, concludeert hij. “2020 is zakelijk een ellendig jaar geweest”, vervolgt hij. “Als je toch ziet dat er op sommige dagen maar enkele auto’s op de Grote Markt staan, dat is toch triest. Maar we kijken vooruit! Hopelijk kan er vanaf april weer relatief snel meer en meer. Op naar beter!”

Erik Buijsse van Party Max vertelt de burgemeester dat 2020 voor hem een dramatisch jaar is geweest. “Er waren al geen feesten, partijen en evenementen, en toen mocht er ook nog eens geen vuurwerk worden verkocht. Dat vuurwerk is voor ons bedrijf toch wel één van de belangrijkste dragers. Dát samen met carnaval natuurlijk. Maar ook dat carnaval ging niet door. Alles loopt al een hele poos anders dan we denken” geeft hij aan de burgemeester aan. Vooralsnog redt hij het gelukkig nog wel. Maar toch kijkt hij ook met bedenkingen de toekomst in. “Hoe zit het met de evenementen de komende zomer? En mogen we eind dit jaar wel weer vuurwerk verkopen?”, die vragen zitten behoorlijk in zijn maag. Carnaval 2022 moet sowieso een topper worden, volgens Erik. Daar heeft hij goede hoop op, maar ook daar zit onderhuids toch wat twijfel.

“Het gaat niet goed natuurlijk. In ieder geval niet wat het moet zijn. Maar het is wat het is en we moeten er maar het beste van zien te maken.”, zo begint Ineke Bleijenbergh van Koffiebar De Beleving uit Hulst haar verhaal tegen de burgemeester. Ze doen nu vooral “coffee to go. “Dat is nogal weersafhankelijk. Bij mooi weer gaat dat prima. Maar is het regenachtig, dan zie je maar weinig mensen.” Toch grijpen de dames van De Beleving alle kansen die ze zien aan. “Bij Valentijn hadden we hele leuke ontbijtjes. Dat was prima. En ook met Kerst hadden we een actie. We proberen maar creatief te zijn. Nu is er bijvoorbeeld weer een opdracht voor een bedrijf om lunchpakketjes te maken. Hartstikke leuk!”, vertelt Ineke. Want ze sowieso kwijt wil, is dat de klanten wel heel loyaal zijn. Dat vindt ze echt superfijn. “Ook al zijn de inkomsten niet altijd even goed als we open zijn voor coffee to go, toch is het ook goed voor je moraal om open te zijn en positief bezig te zijn. We proberen het gewoon gezellig te houden.” Ineke verwacht niet dat de horeca in één keer weer op volle capaciteit zal mogen gaan draaien. “Maar als de winkels terug open zijn, zal dat ook zeker een boost geven”, verwacht ze. Zij eindigt haar gesprek met de burgemeester door te zeggen dat ze het heel tof vindt dat hij dit soort belrondjes doet. “Echt gewoon fijn om eens even je verhaal te kunnen doen!”

Jordy van de Wielen van rijschool Wheels vertelt de burgemeester dat het best heel lastig is geweest. “Al een hele poos staan we stil. Maar gelukkig mogen we vanaf woensdag weer gaan rijden, terug aan de slag.” Daar is hij heel blij mee. Wel ziet hij ook wat uitdagingen. Zo moet er heel wat worden gepland en geregeld. “Ook bij het CBR is het een heel geregel. Die moeten opnieuw heel wat examens opnieuw inplannen. Maar dat doen ze voortvarend. Ik heb begrepen dat de examens die al ingepland stonden, allemaal voor de zomer kunnen plaatsvinden. Nieuwe leerlingen zouden dan in juli/augustus aan bod komen voor een examen. Dat is mooi.”, aldus Jordy.
Wel ervaart hij het best raar nu. “Ik heb drie maand stil gelegen en nu is het een behoorlijke uitdaging om alles ingepland te krijgen. Het plannen van rijlessen voor jongeren is ook niet steeds even evident, omdat die weer afhankelijk zijn van hun lesrooster; en die wisselen ook nog steeds.” Jordy is wel klaar voor de herstart. “We rijden met mondkapjes op, doen een controlegesprek op voorhand en na elke leerling wordt alles ontsmet. Het is een behoorlijke uitdaging, maar we gaan er voor!”

Corona zorgt voor velen van ons voor een lastige tijd. Alleen samen worden we corona de baas! Ook #inulst. Daarom nogmaals: Koop lokaal!