Burgemeester belt ondernemers op

In deze tijd van lockdown zijn persoonlijke contacten lastig. Daarom pakt burgemeester Jan-Frans Mulder de telefoon om te luisteren hoe het gaat met ondernemers en vertegenwoordigers van diverse organisaties in de gemeente Hulst.

“We doen ons best”, is het eerste dat Daniëlle Boddaert van modezaak Catwalk uit Hulst zegt als de burgemeester haar vraagt hoe het gaat. “Gelukkig zijn er veel sympathieke klanten en is er steun van de overheid. Daardoor durf ik te zeggen: Het komt goed! Natuurlijk is het wel eens lastig om steeds positief te zijn, maar dat heeft bijna iedereen nu wel eens. We zijn nu ook veel online actief, met filmpjes etc. En soms lopen we telefonisch mee met klanten door de webshop. Op die manier kan ik hen net als in de winkel toch adviseren. Ik vind het echt heel bemoedigend dat klanten meedenken en steun bieden. Vanaf 10 februari zijn de regels iets anders. Dan mogen klanten het bestelde ook zelf afhalen, maar ze mogen de winkel niet in. Hoe ik dat ga organiseren, daar moet ik nog eens over nadenken”, zegt ze. Ze vindt het super aardig dat de burgemeester haar even belt, want zo zegt ze, “Er zijn vast en zeker ondernemers die het heel moeilijk hebben. Dan is dat toch een steun. Hopen maar dat we in maart weer open mogen!”

Bijzonder is de opstart van een nieuw bedrijf in deze coronatijd toch wel te noemen. Dat vindt ook burgemeester Mulder. Daarom belde hij Thijs Joziasse van Oscar’s Diner op, het restaurant in De Koning van Engeland aan de Steenstraat in Hulst. “Dat is de eerste keer dat een burgemeester mij belt”, roept Thijs vrolijk uit als hij de burgemeester aan de lijn krijgt. Over de start van zijn nieuwe bedrijf vertelt hij: “Het loop heel goed. We zijn nog maar een week of drie open, maar we zijn al ieder weekend uitverkocht geweest. Er zit dus duidelijk potentie in. Het is nu nog een beetje een raadsel als het gaat om hoeveel en wat in te kopen. Maar dat gaat steeds beter. Ik gebruik ook graag niet zo alledaagse producten, dat maakt het wat mij betreft interessant.” De maaltijden worden aan hand van een keuzemenu besteld en vervolgens opgehaald door de klanten. Dat men het zelf thuis moet opwarmen, wordt niet echt als obstakel gezien. “Er zit een goede uitleg bij en zo komt het tenminste goed warm op tafel”, aldus Thijs. Ook al loopt de afhaal heel goed, toch hoopt hij ook snel te kunnen overschakelen naar het échte restaurant.

“Stillekes, dat is het. Weinig te doen” zegt Natascha van Kapsalon Tonny in Kloosterzande. “Het is zo jammer, dat we niet mogen werken”. Het nieuws dat kappers nu tot zeker begin maart hun deuren gesloten moeten houden, heeft haar niet écht verblijd, in tegendeel. Natascha vertelt tegen de burgemeester haar ervaringen met de TOZO-regeling van de rijksoverheid. Daar kon ze in de eerste fase een beroep op doen. Maar nu de regels zijn veranderd en er een partnercheck aan de orde is, valt ze daar buiten de boot. “Heel jammer dat een mens nu zijn in de afgelopen jaren verdiende spaarpot moet opeten.” Dat er nu onderscheid wordt gemaakt, vindt ze niet fair. “Hopen maar dat het niet al te lang meer gaat duren. Werken is veel leuker!”, zo concludeert ze.

Terry Wauters van Drukkerij DRUWA uit Hulst is blij verrast met het telefoontje van de burgemeester. “We klagen niet”, zo vertelt ze hem. Maar het is zeker wel anders dan anders. “We prijzen ons heel gelukkig met veel opdrachten uit de zorg. Daar hebben we een grote klant die de afgelopen tijd veel drukwerk nodig heeft gehad en dat is nog steeds zo. Gelukkig, want vanuit de hoek van evenementen en horeca is het nu zo goed als stil. Daar hebben we normaal gezien ook veel klandizie”, legt Terry de burgemeester uit. “We zijn gezien de omstandigheden tevreden; er zijn andere ondernemers die het een stuk lastiger hebben. Wij hebben in het begin een dip gekend, dat is gelukkig goed bijgetrokken. Maar net als iedereen kijken we wel uit naar de tijd ná corona,” vertelt ze, en voegt nog een keer toe “wat lief dat u belt!”.

Corona zorgt voor velen van ons voor een lastige tijd. Alleen samen worden we corona de baas! Ook #inulst.