Deze toren komt op de grens

De winnaar van de architectuurwedstrijd – gelanceerd door de EGTS Linieland van Waas en Hulst – is bekend. Op een bijzondere locatie in het waterwingebied tussen de gemeenten Hulst en Stekene komt de ronde, transparante toren van Raakvlak Architecten Zaman. Dat is op 16 december 2020 bekend gemaakt door de burgemeesters Jan-Frans Mulder van Hulst en Stanny de Rechter van Stekene.

De wedstrijd
Architectenteams werden uitgedaagd om een uitzichtpunt te ontwerpen. Het in beeld brengen van de cultuurhistorie en bijzondere locatie van het waterwingebied tussen de gemeenten Hulst en Stekene was hierbij belangrijk. Het uitzichtpunt Niemandsland is een verwijzing naar de geschiedenis van de streek. De toren wordt namelijk gebouwd op een plek die tijdens de Eerste Wereldoorlog door omwonenden zo genoemd werd. Het uitzichtpunt wordt een baken in het landschap. Op de meer dan twintig meter hoge toren kunnen bezoekers genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over de streek.
Elf architectenteam dienden een ontwerp in voor de architectuurwedstrijd. Daarvan werden drie ontwerpen geselecteerd. Vervolgens hadden ook de inwoners van beide gemeenten een stem. Tot 6 december 2020 kon worden gestemd. Meer dan 1600 brachten hun stem uit.

De winnaar
De inwoners en de vakjury verkozen het ontwerp van Raakvlak Architecten tot winnaar. De man achter Raakvlak Architecten is Matthias Zaman. Het ontwerp werd door de vakjury beoordeeld als zeer geslaagd en ook de inwoners zijn fan van het ontwerp. Raakvlak Architecten ontving meer dan 65% van de stemmen van de inwoners.
Het ontwerp is een hedendaagse interpretatie van een Spaanse toren. De inspiratie werd gevonden in het gemeenschappelijk Vlaams-Nederlands verleden van de tachtigjarige oorlog en de Staats-Spaanse linies.

Start bouw
Nu is het uitkijken naar de start van de bouw van de uitkijktoren in het voorjaar van 2021. Heel wat mensen genieten in deze coronaperiode al wandelend of al fietsend van het waterwingebied. Nog even en dan kan het ook met een panoramische uitzicht over de streek vanop een hoogte van meer dan twintig meter.

Boergondische Buren
Het uitzichtpunt kadert binnen het LEADER-project Boergondische Buren. LEADER is een onderdeel van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Het project wordt gecoördineerd door de grensoverschrijdende organisatie EGTS Linieland van Waas en Hulst in samenwerking met elf partners. Samen zetten ze in op het verenigen, versterken en stimuleren van samenwerking tussen agro-ondernemers uit België en Nederland.

Winnend ontwerp uitzichtpunt