Doorkijkje naar verleden Keldermanspoort

Aan de Keldermanspoort te Hulst wordt vanaf 20 februari 2019 een doorkijkje naar het verleden van de poort gegeven. Hoe zag de poort er oorspronkelijk uit? En hoe is het de poort in de loop der jaren vergaan? Dat – en nog meer - vertelt het nieuwe doorkijkpaneel.

 

Uniek voor West-Europa

Vestingstad Hulst heeft vier stadspoorten. Daarvan is de Keldermanspoort de meest bijzondere. De poort wordt ook wel Dobbele Poort of Bollewerckpoort genoemd. Hoe het precies zit met die drie namen, valt ook te lezen op het paneel. De dubbele functie van de poort – het is een land- en waterpoort – is duidelijk te zien. Juist dát maakt de poort zo bijzonder.

 

De poort werd ontworpen door de Antwerpse architect Dominicus de Waghemakere. Bij het beleg van Hulst in 1596 door Albertus van Oostenrijk, werd de in 1506 gebouwde poort voor een groot deel verwoest. De restanten van de poort werden in 1618 met aarde bedekt. Pas in 1956 werd begonnen met het opgraven van de restanten. Rond de laatste eeuwwisseling (1999/2000) werd de poort volledig gerestaureerd. Daarna werden ook de andere drie stadspoorten onder handen genomen.

 

De ruïne van de Keldermanspoort toont nog delen van de twee flanktorens, de twee poorten met landhoofden met daartussen het geknikte front, waaronder de haveningang. In het front en de torens zijn schietcellen zichtbaar. Onder het plein bevindt zich nog de dertig meter lange tunnel. Samen is het een uniek vestingbouwkundig monument uit een ver verleden!

 

Versterk de Vesting

Het doorkijkpaneel is onderdeel van het project Versterk de Vesting waar de gemeente Hulst zich sterk voor maakt. Eind augustus 2018 werd bij de Keldermanspoort ook al een klapbank geplaatst. Op het Brederodebolwerk kunnen kinderen sinds juli 2017 de geschiedenis herleven in De Vindplaats.
Het totaalproject Versterk de Vesting wordt uitgevoerd met steun van het Europese POP3/LEADER-programma.