Enthousiasme over hondenspeelweiden

We hebben het plan om als proef op drie plaatsen in de gemeente een speelweide voor honden aan te leggen. Wat vinden inwoners daarvan? En waar moeten die komen? Om dat te weten te komen, deden we in november een onderzoek. We vroegen ook om suggesties en ideeën. De resultaten van dat onderzoek zijn nu bekend. Hieruit blijkt dat er enthousiasme bestaat over de realisatie van hondenspeelweiden.

Waarom speelweiden voor honden?
In onze gemeente wonen zo’n 3.000 honden. Maar lang niet al die honden hebben een lekkere grote tuin waar ze vrijuit kunnen lopen. Daarom gaan we kijken waar we in onze gemeente speelweiden voor honden kunnen realiseren.

Wat zijn speelweiden voor honden?
Dat zijn omheinde veldjes waar honden los kunnen rond lopen. Hondenbaasjes kunnen elkaar daar ook ontmoeten. Het opruimen van hondenpoep is op deze veldjes verplicht. Het kan zo zijn dat er op de speelweide ook speeltuigen voor de honden zijn. Denk maar aan bijvoorbeeld een toestel om een behendigheidsspel te doen.

Wie namen deel aan de enquête?
In totaal vulden 465 personen de online enquête in. Daarvan heeft ruim 83% een hond. De meeste reacties ontvingen we van bewoners uit Hulst Zuid (65), Hulst – Den Dullaert (65) en Sint Jansteen (63). In Kloosterzande vulden 50 inwoners de enquête in.
Waar komen de speelweiden voor honden?
Het idee is om als proef op drie plaatsen in de gemeente een speelweide te realiseren. Dat is aan de Beneluxweg in Hulst, de Bossestraat in Vogelwaarde en het Vredeslaantje / de Eisenhowersingel in Kloosterzande.
De respondenten van de enquête gaven aan dat de speelweiden niet in de buurt van speeltuinen moeten komen. Er is voorkeur voor een weide aan de rand van het dorp dan wel de wijk. Niet in het midden van de wijk. Hondeneigenaren vinden het niet erg om een stukje te lopen naar een speelweide. Een speelweide zien zij voornamelijk ook als een veilige plek om de hond los te laten lopen. Als wens werden zitbankjes en voldoende vuilnisbakken aangegeven.

Hoe nu verder?
We gaan de resultaten van het onderzoek bespreken met de wijk- en dorpsraden. Verwachting is dat er in februari 2023 een besluit kan worden genomen door het college van burgemeester en wethouders over de realisatie van speelweiden voor honden.