Grasvelden ecologisch beheerd

De gemeenten in Zeeland beheren samen een grote oppervlakte aan gras. Dat wordt intensief gemaaid, soms tot wel meer dan dertig keer per jaar. Het effect is dat de gazons er vaak als een strak groene grasmat bij liggen. Aan deze vorm van beheer kleven enkele nadelen. Het is heel arbeidsintensief, dus duur. Er wordt veel brandstof verbruikt, CO2 en fijnstof geproduceerd. Daarmee is het niet erg milieu- en klimaatvriendelijk. Ook is de natuurwaarde veel minder dan die zou kunnen zijn. Een natuurvriendelijk beheerd gazon is tegelijk ook een milieu- en klimaatvriendelijk gazon. Vooral planten en insecten profiteren hiervan.

Het is erg nuttig te onderzoeken of het mogelijk is om tenminste een deel van de gazons op een natuurvriendelijker manier te kunnen beheren. Stichting Landschapsbeheer Zeeland ontwikkelde een project samen met IVN Natuureducatie en zes Zeeuwse gemeenten. Hulst is één van die gemeenten. De Provincie Zeeland steunt het project.

In dit project wordt op meerdere plaatsen in Zeeland onderzoek gedaan naar ecologisch beheerd gazon. Het doel is om aanbevelingen te kunnen doen. Wenslijk is om die zo snel mogelijk in de praktijk toe te passen.

In de gemeente Hulst wordt onder andere vergelijkend onderzoek gedaan naar gazon en bloemrijk grasland.