Grensverkeer over en weer

“Grensbewoners mogen – datgene wat ze altijd aan de andere kant van de grens doen – nu ook doen. Mensen die normaal gezien altijd naar de bakker net over de grens gaan, mogen dat nu zeker ook. Dit grensverkeer is heel wat anders dan ‘naar het buitenland reizen’, zoals wordt bedoeld in het reisadvies van de rijksoverheid. Dat was de afgelopen tijd zo en is nu nog zo.”, aldus burgemeester Jan-Frans Mulder. “Wat is veranderd, is dat voor een dagdagelijks bezoek aan België sinds 19 april 2021 geen ‘verklaring op eer’ meer nodig is. Houd u bij een bezoek aan het buurland wel aan de regels die daar gelden.”

Zowel de Nederlandse als de Belgische overheid adviseren momenteel niet naar het buitenland te reizen. Dit is om de verspreiding van corona zo ver mogelijk terug te dringen. Dus mag u aan de andere kant van de grens bijvoorbeeld gaan winkelen? Ja, dat mag, maar het dringende advies is dat niet te doen. Doe dat dus beter niet als het niet écht nodig is.

Quarantaine
Voor bezoekers aan Zeeland geldt op dit moment geen verplichting om in quarantaine te gaan. Voor reizigers uit het buitenland geldt momenteel wel het dringend advies om na aankomst in Nederland in quarantaine te gaan. Na vijf dagen kan de betreffende persoon zich laten testen. Er is in Nederland wel een nieuwe wet over de quarantaineplicht in voorbereiding. Het is nog niet bekend of en wanneer deze wet van kracht wordt. Naar verwachting wordt in de wet opgenomen dat de quarantaineplicht niet geldt voor mensen die niet langer dan twaalf uur in Nederland verblijven. Dit wordt later verder duidelijk.
Het verbod op niet-noodzakelijke reizen van de Belgische overheid liep op 19 april 2021 af. Alle personen die vanuit een rode zone, naar België reizen moeten – als zij daar meer dan 48 uur blijven – verplicht tien dagen in quarantaine. België beschouwt Nederland als een rode zone.