Herdenken op 4 mei 2021

Dinsdag 4 mei 2021 vindt de nationale Dodenherdenking plaats. Op deze dag gaan in Nederland vanaf 18.00 uur de vlaggen halfstok. De klokken luiden vanaf 19.45 uur. Ook in de gemeente Hulst luidt bij zoveel mogelijk kerktorens de klok. Vanaf 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen. De gebruikelijke herdenkingsbijeenkomsten vinden vanwege de corona-maatregelen ook dit jaar niet plaats. Net als vorig jaar staan we ook nu met name thuis stil bij 4 mei.

Op nationale televisie wordt de plechtigheid op de Dam in Amsterdam live uitgezonden; met twee minuten stilte, de taptoe en de kranslegging. Ook de toespraak van Koning Willem-Alexander wordt uitgezonden.

Bloemlegging bij monumenten & graven
In de gemeente Hulst worden in de loop van de dag bloemen gelegd op de gebruikelijke plaatsen. Op Graauw doet wethouder René Ruissen dat bij het monument van de oorlogsslachtoffers op de begraafplaats. Op Kloosterzande neemt wethouder Gino Depauw de honneurs waar en legt bloemen bij het monument op het Hof te Zandeplein. Wethouder Adri Totté legt bloemen bij het monument bij de kerk op Heikant. Tenslotte is het burgemeester Jan-Frans Mulder die de kranslegging doet bij het monument van de Gevallen Krijger aan de Glacisweg in Hulst.

Verder worden op 4 mei 2021 bloemen gelegd bij de oorlogsgraven op de begraafplaats in Kloosterzande en bij de plaquettes in het stadhuis.

De bloemleggingen gebeuren niet en public.

Toespraak burgemeester
De toespraak van burgemeester Jan-Frans Mulder ter gelegenheid van Dodenherdenking is op 4 mei 2021 – vanaf 19.00 uur - via de gemeentelijke website en sociale media kanalen te vernemen. Ook op Omroep Hulst is deze te zien.

Gedicht
Stadsdichter Willem Geus draagt in alle sereniteit een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht voor. Dit wordt op 4 mei in de voormiddag via de gemeentelijke sociale media kanalen verspreid. Ook dit gedicht is te zien zijn op Omroep Hulst.