Hulde aan de levensredders

Op woensdag 9 september 2020 worden door het gemeentebestuur van Hulst acht levens-redders in het zonnetje gezet. 
Jaarlijks worden in ons land vele mensen gered door het tijdig ingrijpen van een ander. Dit doordat ze bijvoorbeeld direct starten met reanimeren als iemand een hartaanval krijgt of doordat ze een persoon uit een brandend huis of uit water halen. Ook in de gemeente Hulst komt het weleens voor dat burgers door snel en goed ingrijpen het leven van een ander redden. Het gemeentebestuur hecht er grote waarde aan deze personen een blijk van waardering te geven voor deze levensbelangrijke daden. 

Op woensdag 9 september 2020 worden de personen gehuldigd - welke naar aanleiding van een oproep van de gemeente – zijn aangemeld. De laatste keer dat de levensredders in het zonnetje werden gezet in de gemeente Hulst was in november 2018. Toen betrof het negen levensredders. 
Op 9 september 2020 huldigt burgemeester Jan-Frans Mulder de onderstaande acht personen voor hun levensreddende handeling. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst in Den Dullaert te Hulst. Deze bijeenkomst is voor genodigden. Uiteraard worden daarbij de huidige coronamaatregelen in acht genomen.


1. De heer Dennie Knol (1978) uit Sint Jansteen
In de zomer van 2018 vertrekt de familie Knol vanaf Schiphol op vakantie naar Tenerife. Bij aankomst op de luchthavenparking bleek daar net een ongeval te zijn gebeurd. Een scooter was tegen een auto gereden. Het meisje lag onder haar scooter. Dennie Knol twijfelde geen seconde, zette zijn auto stil en rende naar het meisje toe. Hij constateerde dat ze geen ademhaling of pols had, en startte meteen met reanimeren. Het meisje heeft het ongeval overleefd, Ze is helaas wel halfzijdig verlamd en heeft moeite met praten. Haar beroep als stewardess kan ze helaas nooit meer uitvoeren. Ze heeft laten weten blij te zijn dat ze nog leeft, ook al is dat met beperkingen.

2. Mevrouw Ingrid Braem - Lambert (1959) uit Hulst 
Op 16 november 2018 werd Ingrid Braem – Lambert wakker en stelde vast dat er iets niet in orde was met haar echtgenoot. Hij ademde niet. Ingrid belde 112 en begon met reanimatie. 
Twee dagen later is haar echtgenoot in het ziekenhuis wakker geworden. Hij herinnert zich van het gebeurde niets. Het is dankzij de snelle reanimatie door Ingrid dat hij het heeft overleefd en geen blijvende schade heeft oplopen. Wel volgde na het gebeurde nog een pittige hartoperatie, waarvan haar man ondertussen is hersteld. 

3. Mevrouw Sanne van Dijk (1986) uit Hulst 
Vlak voor kerst 2018 werd de moeder van Sanne van Dijk getroffen door een hartinfarct. Haar vader belde 112 en Sanne begon direct met reanimatie. Het kordate optreden van Sanne heeft haar moeder het leven gered, aldus artsen. Moeder heeft nog een zware operatie ondergaan. Daarvan is ze goed hersteld. 

4. Mevrouw Monique Bauwens – van Hooije (1940) uit Heikant 
Op 17 september 2019 is Monique Bauwens – van Hooije aan het collecteren op Heikant. Ze ziet daar een bewoonster in haar tuin bezig die plots onwel wordt. Monique waarschuwt de buren, die de hulpdiensten verwittigen. Monique staat het slachtoffer bij tot die zijn gearriveerd. 

5. De heer Davy de Bakker (1976) en
6. Mevrouw Darlien de Bakker – Verbrugge (1979) uit Vogelwaarde

Op 11 november 2019 krijgt Davy de Bakker via Hartveilig Wonen een alarmering voor een reanimatie in Hengstdijk. Hij stapt direct - samen met zijn vrouw Darlien - in de auto en haalt bij de brandweerkazerne in Vogelwaarde de AED op. Onderweg verneemt het duo dat de melding het ouderlijk huis van Darlien betreft. Haar vader blijkt onwel te zijn geworden. Bij aankomst nemen ze de reanimatie van haar moeder over. De situatie loopt goed af. Vader wordt uiteindelijk mét hartritme vervoerd naar het ziekenhuis. 

7. De heer Theo Verbunt (1942) en
8. Mevrouw Elly Verbunt – van Goethem (1944) 
Het is de eerste dag van het jaar 2020, als bij Theo en Elly Verbunt – van Goethem de buurvrouw in paniek aan komt rennen. Bij de buurvrouw blijkt tijdens het eten een stukje brood in de keel te zijn blijven steken. Als hoesten niet helpt, belt het duo de ambulance en geven ze de buurvrouw wat te drinken. Dat blijkt enige verlichting te geven. De ambulance vervoert de buurvrouw uiteindelijk naar het ziekenhuis, waar ze uiteindelijk zes dagen verblijft. Gelukkig heeft ze geen blijvende schade opgelopen.