Jodiumtabletten worden vervangen

Binnen enkele weken ontvangen inwoners van de gemeente Hulst die 40 jaar of jonger zijn nieuwe jodiumtabletten. Deze tabletten vervangen de eerder verstrekte tabletten. Van die tabletten verstrijkt namelijk binnenkort de houdbaarheidsdatum.

Waarom worden jodiumtabletten verspreid?
Huishoudens in de omgeving van een kernreactor of kerncentrale hebben jodiumtabletten in huis. De kans dat er een kernongeval gebeurt, is heel klein. Maar als het gebeurt, zijn de jodiumtabletten direct bij de hand. Dat scheelt kostbare tijd. In de gemeente Hulst worden de tabletten verspreid, omdat de kerncentrale Doel binnen een cirkel van 20 tot 25 km staat.

Wanneer jodiumtabletten innemen?
De jodiumtabletten moeten alleen worden gebruikt als er een zeer groot ongeval gebeurt met een kerncentrale in de buurt. De jodiumtabletten zijn bedoeld voor mensen tot en met 40 jaar. Daarnaast moeten zwangere vrouwen (alle leeftijden) in geval van een ongeluk met een kerncentrale jodiumtabletten innemen om het ongeboren kind te beschermen.

De Nederlandse overheid geeft een duidelijke instructie wanneer jodiumtabletten moeten worden gebruikt. Dat gebeurt via mobiele telefoon (NL-Alert), internet (crisis.nl) en de calamiteitenzender (Omroep Zeeland).

De tabletten kunnen de gevolgen van een kernongeval beperken. Bij zo’n ongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Het tijdig slikken van jodiumtabletten voorkomt dat radioactief jodium in de schildklier wordt opgenomen.

Meer weten?
Kijk op: waaromkrijgikjodiumtabletten.nl
Heeft u daarna nog vragen? Bel dan met de Rijksoverheid op telefoonnummer 1400.