Onthulling Lancaster Monument

In Paal werd op zaterdag 9 november 2019 een plaquette onthuld ter nagedachtenis van de – tijdens de Tweede Wereldoorlog - gesneuvelde bemanning van de bommenwerper “De Lancaster”. De plaquette is een initiatief van de Werkgroep Archeologie Hulst en de gemeente Hulst. De plaquette  kreeg een plaatsje aan de muur van Paviljoen ’t Schor te Paal en werd onthuld door familieleden van de bemanning.

In de Tweede Wereldoorlog zijn zo’n 700 vliegtuigen neergekomen in Zeeland. Van het merendeel zijn de gegevens bekend. Dit was echter niet het geval bij een grote bommenwerper, die brandend neerstortte in het Speelmansgat vlakbij Paal. Zeven gesneuvelde bemanningsleden werden geborgen uit het wrak dat in het water lag. Verdere gegevens over de bemanningsleden, het type vliegtuig, nationaliteit of zelfs het jaartal van het voorval waren jarenlang onbekend.

Enkele leden van de Stichting Werkgroep Archeologie Hulst zijn er in geslaagd om meer informatie boven water te halen. Aan hand van enkele kleine wrakstukken, hebben zij toch het type vliegtuig weten te identificeren. Het bleek een Lancaster. De bemanning blijkt in Antwerpen te zijn begraven; in plaats van in Vlissingen, wat gebruikelijk was. Het vliegtuig is van de Canadese luchtmacht (RCAF) en wel van het 408 RAF Squadron. De  EQ-R werd neergeschoten door een Duitse nachtjager in de vroege ochtend van 20 februari 1944. Daarbij kwam de gehele bemanning om het leven.