Onthulling Steense Rat

Op vrijdag 13 september 2019 werd de Steense Rat onthuld in Sint Jansteen. Wethouder Adri Totté liet - samen met kunstenaar Eddy Saman - de rat het levenslicht zien.

Het kunstwerk krijgt momenteel vorm op de geluidswal nabij de verkeerslichten aan De Verrekijker te Sint Jansteen. Het werk past perfect bij het dorp. De inwoners van Sint Jansteen dragen namelijk met trots hun bijnaam “Steense ratten”.

Hoe het tot stand kwam
Het kunstwerk werd door de heer Eddy Saman uit Hulst aan het einde van zijn opleiding aan de Kunstacademie te Sint Niklaas als afstudeeropdracht gemaakt. Het is een ode aan zijn geboortedorp Sint Jansteen. De rat is een staalconstructie van zo’n twee bij zes meter. Het gevaarte wordt gevuld met kasseien; een verwijzing naar het Steenpad dat in 2012 in Sint Jansteen het levenslicht zag. Of het ook een knipoog is naar één van de bijnamen die de Hulstenaren dragen, is de vraag…
Om het kunstwerk te bekostigen, werden sponsoren gezocht. Zij krijgen allemaal een miniatuur versie van het kunstwerk. Het kunstwerk zelf is door Eddy Saman geschonken aan de gemeente Hulst.