Ook startersleningen in gemeente Hulst

Jongeren die een woning willen kopen, moeten ook in de gemeente Hulst een starterslening kunnen krijgen. Dat vindt het college van burgemeester en wethouders. Een voorstel om dit te regelen is gemaakt.

Stijgende prijzen koopwoningen
De prijzen van koopwoningen zijn de afgelopen jaren gestegen. Ook zijn de voorwaarden om geld te kunnen lenen strenger. Hierdoor vinden jongeren die een eerste woning willen kopen, lastig een geschikte woning. Dat is jammer. Zeker omdat we graag zien dat jongeren zich in onze gemeente (blijven) vestigen.

Starterlening kan helpen
Een starterslening kan deze jongeren helpen op de woningmarkt. Deze lening vergroot de kansen van jongeren. Het kan net dat beetje extra zijn om een koopwoning te kunnen kopen. Het geeft jongeren een betere positie op de koopwoningmarkt, omdat ze in totaal meer kunnen lenen dan enkel via een reguliere hypotheekverstrekker.

Regels starterslening
De regels voor een starterslening staan in de Verordening starterslening Hulst. Daarin staat ook wie in aanmerking komen voor de lening. Het voorstel is om de starterleningen vanaf 1 februari 2023 mogelijk te maken.
Het maximale aankoopbedrag van een woning mag in 2023 niet meer dan 283.500 euro zijn om in aanmerking voor een starterslening te komen.

Besluitvorming
De raadscommissie Ruimte bespreekt het voorstel over de startersleningen op dinsdag 29 november 2022. De bedoeling is dat de gemeenteraad vervolgens op donderdag 15 december 2022 een besluit neemt.