Reparatie Stadsmolen Hulst

De stadsmolen – anno 1792 - in Hulst is op het moment buiten gebruik. Hij moet worden gerepareerd. Dat gebeurt in november 2020.

In mei 2020 bleek dat het veilig gebruik van de molen niet meer mogelijk was. Dat werd veroorzaakt door de bonte knaagkever. Deze kevers hebben aanzienlijke schade aangebracht aan de eikenhouten kap van de molen. Hierdoor was het niet mogelijk om de wieken van de stadsmolen te laten draaien.

De molen – sinds 1954 eigendom van de gemeente Hulst – wordt in november gerepareerd. De reparatiewerken starten begin november en duren ongeveer twee weken. De reparatie kost circa 35.000 euro.

Wat moet er gebeuren?
De wieken van de molen moeten - afhankelijk van de windrichting en windkracht - in een bepaalde richting kunnen worden geplaatst. Het verplaatsen noemt men kruien. Het kruien gebeurt door de volledige molenkap te draaien. In de kap zijn hiervoor voorzieningen. Die bestaan uit metalen wielen die over een stalen band rijden. Onder deze stalen band ligt een eikenhouten vloer. Deze vloer rust vervolgend op het metselwerk van de romp van de molen.
De bonte knaagkever heeft deze eikenhouten vloer aangetast. Hierdoor is de stalen ring verzakt en kan de kap niet worden verkruid. Daardoor kan ook niet worden gemaald.
Om de vloer te kunnen vervangen, moet de kap van de molen worden opgetild. Dat gebeurt van binnenuit. Een kraan is dus niet nodig.
Daarnaast wordt de molenkap behandeld door een ongediertebestrijder om aantasting in de toekomst tegen te gaan.