Samuel uit Eritrea met open armen ontvangen

Inmiddels voelt Samuel Terwelde (31) zich helemaal thuis bij restaurant ’t Zusje in Terneuzen. Sinds september 2019 werkt hij bij dit restaurant. “Toegankelijkheid, dat is waar het hier om draait”, legt eigenaar Joost d'Hondt uit. Samen met chef-kok Mark van Eenennaam runt hij het restaurant. “De smaak, de ervaring, de fysieke plaats, de variatie, de prijs, alles moet voor onze gasten toegankelijk zijn”. En dat is ook wat Samuel ervaart: “Het voelt echt als thuis! Ik werd meteen opgenomen. Hier word ik met veel respect behandeld. Dat heb ik helaas wel eens anders ervaren, maar bij ’t Zusje word ik geaccepteerd zoals ik ben. En collega’s kijken hier echt naar elkaar om. Alsof het een familie is.” Uiteindelijk gaat het erom dat Samuel dit gevoel van welkom-zijn ook kan doorgeven aan de gasten.  Joost: “Wij zijn er van overtuigd dat je gasten alleen het thuisgevoel kan geven als je dat zelf ook ervaart.”

Het begon allemaal in de Tabakstraat in Hulst. Terwijl Samuel nauwgezet daar zijn taal- en inburgeringslessen volgt, zet de vader van Joost d’Hondt zich als vrijwilliger in bij PIBLW, dat deze taallessen verzorgt. Hij ontmoet Samuel en ziet hoe hij in korte tijd de Nederlandse taal oppakt. Samuel geeft aan dat hij graag in de keuken van een restaurant aan de slag zou willen, iets wat hij al eerder had gedaan. Het balletje ging vanaf toen snel rollen. Joost en Mark zagen het zitten met Samuel. Na een proefperiode van 2,5 maand kreeg Samuel op 1 december 2019 een contract voor onbepaalde tijd aangeboden. Samuel ontwikkelt zich snel, mede door de goede begeleiding in de keuken. Chef-kok Mark brengt Samuel stap voor stap de kneepjes van het vak bij, uiteraard allemaal in het Nederlands. Ook alle andere collega’s staan klaar om Samuel te helpen. Begon hij aanvankelijk met de afwas, nu verzorgt hij ook de frituur en maakt hij koude gerechtjes klaar. Samuel vindt het geweldig dat hij de kans krijgt om zich zo te ontwikkelen. Samuel had dit niet durven dromen toen hij in Nederland kwam.
Het gastvrije onthaal bij zijn nieuwe werkgever heeft enorm bijgedragen aan zijn snelle ontwikkeling, het verbeteren van zijn taalvaardigheid en uiteindelijk zijn gevoel van thuis te zijn in Nederland.

Bent u ondernemer en wilt u ook graag iets betekenen voor mensen als Samuel?
Dan denkt de gemeente Hulst graag met u mee! De gemeente Hulst kan bemiddelen bij verschillende constructies om een statushouder kennis te laten maken met de werkzaamheden binnen uw bedrijf, zoals een werkstage of proefplaatsing. Voor de statushouders zelf kan de gemeente een vergoeding verstrekken voor kinderopvang en reiskosten. Wat betreft de zorg voor statushouders op de werkvloer behoren bemiddeling, jobcoaching, de bekostiging van een training of cursus en nazorg tot de mogelijkheden.
Er zijn verschillende zaken waar u zelf als werkgever rekening mee moet houden. Statushouders hebben (intensieve) begeleiding nodig op de werkvloer; iemand die duidelijk uitlegt wat wordt verwacht en hen ook helpt met de Nederlandse taal. De begeleider dient oog te hebben voor de culturele achtergrond van de statushouder en voor de specifieke situatie waaruit de statushouder komt.
Interesse? Vraag hoe de gemeente Hulst uw onderneming kan ondersteunen bij het plaatsen van een statushouder. Neem vrijblijvend contact op via tel. 14 0114.