Schilderijen verhuizen naar museum

Op dinsdag 5 april 2022 verhuizen twee schilderijen uit het stadhuis naar het nieuwe museum. Dat zijn “Gezicht op Hulst” van Cornelis De Vos uit 1628 en “Mozes en de Wetstafelen” van Jacob Jordaens uit 1663. De twee grote, historische schilderen worden zonder twijfel publiekstrekkers in het nieuwe museum.

De verhuizing
De beide schilderijen worden op 5 april 2022 met de grootste zorg verhuisd naar ’s-Landshuis. Ze worden in de voornmiddag van hun huidige plek gehaald en zorgvuldig ingepakt. Verwachting is dat ze rond het middaguur de verhuiswagen ingaan richting ’s-Landshuis. Daar volgt dan nog de klus om ze voorzichtig het toekomstige museum binnen te brengen.
In ’s-Landshuis is bijzondere aandacht uitgegaan naar maatregelen die er voor moeten zorgen dat beide schilderijen veilig tentoon kunnen worden gesteld. Dat gaat van maatregelen als voorzetramen en camerabewaking tot onder andere een nieuwe brandmeldinstallatie.

Gezicht op Hulst
Momenteel hangt het schilderij “Gezicht op Hulst” van de – in Hulst geboren - schilder Cornelis de Vos in de raadzaal van het stadhuis in Hulst. Het schilderij (olieverf op linnen) geeft een zicht op Hulst anno 1628. Het schilderij toont de Hulster vestingstad vanaf de Zoutestraat.
Het werd in december 1993 volledig gerestaureerd.

Mozes en de Wetstafelen
In de trouwzaal van het stadhuis hangt een schilderij van de Antwerpse schilder Jacob Jordaens. Net als vele schilders liet hij zich inspireren door het recht. Het werk in de trouwzaal is een uniek drieluik van de hand van Jordaens uit 1663. Het heet “Mozes en de Wetstafelen”, in de volksmond vaak “De Gerechtigheid” genoemd. Ook dit schilderij is olieverf op linnen. Het kreeg in mei 1994 een grondige restauratiebeurt.
Bijzonder is dat dit schilderij oorspronkelijk in ’s-Landshuis hing. Het was gemaakt voor de schouw in de grote zaal rechts van de entree. Elk deel van het drieluik hing aan een kant van de schouw. Het schilderij hing tot 1951 in ’s-Landshuis. In dat jaar verhuisde het naar het stadhuis. Nu zeventig jaar later keert het terug. Het komt er op dezelfde plaats en manier te hangen als vroeger.

Nieuwe museum
De opening van het nieuwe museum in Hulst nadert. Als alles goed gaat, is het in mei 2022 zo ver. ‘s-Landshuis aan de Steenstraat werd de afgelopen maanden grondig verbouwd. Op dit moment wordt het pand ingericht. Daarnaast zijn de vrijwilligers van het museum op het moment druk met het verhuizen van alle museale objecten van het oude naar het nieuwe museum. De opening verwachten we eind mei 2022.

Compensatie voor stadhuis
Door het weghalen van beide schilderijen ontstaan er in het stadhuis natuurlijk twee lege muren in toch wel twee belangrijke zalen. Omdat de schilderijen zo’n vast gegeven zijn in die ruimten, zijn twee reproducties gemaakt. Deze hebben ongeveer dezelfde afmetingen als de originele schilderijen. Op die manier blijven “Gezicht op Hulst” en “De Gerechtigheid” toch ook een beetje in het stadhuis. De replica’s worden kort na de verhuizing van de originelen opgehangen.