Textiel race in Zeeuws-Vlaanderen

Op 28 maart 2022 gaat de Textiel Race Zeeuws-Vlaanderen van start. Basisschool ’t Vogelnest uit Hengstdijk doet mee aan de race. De race is een educatieve project waarbij scholen de strijd aangaan met textielafval. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van oud en kapot textiel.

De Textiel Race
Basisscholen in Zeeuws-Vlaanderen gaan vier weken lang de strijd aan met oud en kapot textiel. Tijdens de race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de impact van het maken van textiel op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recyclen. Na een gastles - gegeven door gedreven experts - zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door in de hierop volgende weken zoveel mogelijke oud en kapot textiel in te zamelen of te repareren. Ook als buurtbewoner kunt u de kinderen helpen! U kunt uw textiel namelijk aanbieden op www.textielrace.nl. Leerlingen komen het textiel dan aan huis ophalen.

Een betere wereld, begint in je kledingkast
Het inzamelen van textiel kan nog stukken beter. Per jaar belandt er tien kilo textiel per Nederlander in de restcontainer en wordt verbrand. Of de kleding blijft jaren in onze kasten hangen zonder dat we deze aantrekken. Zonde! Want onze kleding kan vaak prima hergebruikt of gepareerd worden. Textiel dat wel wordt ingezameld in inzamelcontainers raakt bovendien vaak vervuild doordat mensen vies en nat textiel in de container gooien. Daarom creëert de Textiel Race bewustzijn over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.

De Textiel Race Zeeuws-Vlaanderen vindt plaats van 28 maart tot 21 april 2022. De race is een initiatief in samenwerking met de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) en Curitas. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde textiel bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Zo komt al het textiel goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.