UCI Wereldbeker Cyclocross Hulst in Perkpolder zonder publiek

De Wereldbeker Hulst (Vestingcross) wordt op 3 januari 2021 verreden zonder publiek en op een alternatieve locatie. Deze locatie is Perkpolder. Het gemeentebestuur van Hulst heeft – na overleg met diverse partijen –besloten medewerking te verlenen aan een coronaveilige editie van de wedstrijd. Het wedstrijdprogramma beperkt zich tot de wedstrijden voor professionals: zowel elite heren als dames. De jeugdwedstrijden vinden deze editie niet plaats. De wedstrijden worden uitgezonden op Sporza (België) en Eurosport.

Ondermeer de Veiligheidsregio Zeeland, de KNWU en NOC-NSF zijn betrokken geweest bij de afweging om de Wereldbeker Hulst in een coronaveilige vorm door te kunnen laten gaan. De organisatie in coronatijd brengt een groot aantal aanvullende maatregelen met zich mee, die niet op de wedstrijdlocatie op de vestingwerken van Hulst zijn te realiseren.

Gelukkig beschikt Hulst met Perkpolder over een prima alternatieve locatie, die niet alleen geschikt is om een mooi parcours aan te leggen, maar waar ook veilig de wedstrijd kan worden georganiseerd en verreden.

De enige wedstrijden die momenteel in Nederland georganiseerd mogen worden zijn topsportwedstrijden. De Vestingcross is zo’n wedstrijd, aangezien in wereldbekerwedstrijden enkel nationale selecties mogen deelnemen. Stichting Vestingcross, gemeente Hulst en Provincie Zeeland zien zo hun goede samenwerking bekroond in een vijfde editie van de Vestingcross, al is het dan in afgeslankte vorm.

Vanwege de bijzondere veiligheidsmaatregelen die als gevolg van de covid-19-pandemie moeten worden getroffen, is burgemeester Jan-Frans Mulder de verantwoordelijke bestuurder van deze editie.