Welke school zamelt het meeste ewaste in?

Van maandag 16 september tot en met vrijdag 11 oktober 2019 strijden tien basisscholen uit Zeeuws-Vlaanderen tegen elkaar tijdens de E-waste Race Zeeuws Vlaanderen 2019. Deze scholen proberen zoveel mogelijk afgedankte elektrische apparaten (ook wel e-waste genoemd) bij de huishoudens in Zeeuws-Vlaanderen in te zamelen. In de gemeente Hulst doen basisscholen De Heidepoort uit Heikant, ’t Vogelnest uit Hengstdijk en De Oostvogel uit Lamswaarde mee.

Gedurende de race kunnen burgers uit de gemeente Hulst hun elektronisch afval, zoals stijltangen, haardrogers, dvd-spelers en dergelijke, aanmelden op www.ewasterace.nl. Op een vooraf afgesproken tijdstip of moment wordt het afval dan aan huis opgehaald door leerlingen van de deelnemende scholen. De Zeeuwse Reinigingsdienst zorgt ervoor dat het elektronisch afval wordt opgehaald bij de scholen en vervolgens op een correcte wijze wordt gerecycled. Op de website wordt de score tussen de scholen bijgehouden. De school die gemiddeld per leerling de meeste apparaten inzamelt, wint een toffe schoolreis naar Technopolis in Mechelen (België).

E-waste Race maakt recyclen leuk
De E-waste Race is leerzaam en bedoeld als aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. Bovendien maakt de E-waste Race recyclen leuk en gemakkelijk. In Nederland wordt lang niet al het elektronisch afval gerecycled, omdat het afval niet correct wordt aangeboden. Zo gaan veel waardevolle materialen verloren voor hergebruik.

De E-waste Race Zeeland is een initiatief van alle Zeeuwse gemeenten in samenwerking met de ZRD, de Zeeuwse Reinigingsdienst.
De E-waste Race Zeeuws-Vlaanderen vindt plaats voorafgaand aan de Nationale Recycle Week. Die start op maandag 14 oktober 2019.