Zo'n 350 ondernemers geholpen in Hulst

Op 17 maart 2020 kondigde de Tweede Kamer het noodpakket “banen & economie” aan. Eén van de regelingen gaat over het ondersteunen van zelfstandig ondernemers. Die heet Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO). Gemeenten voeren die regeling uit. De gemeente Hulst heeft ondertussen via de TOZO 347 ondernemers een helpende hand kunnen bieden.

Beschikbaar budget
De gemeente Hulst ontving voor de uitvoering van de TOZO van de rijksoverheid een voorschot van ruim drie miljoen euro. Dit is ter compensatie van de gedupeerde ondernemers én voor de uitvoeringskosten van de gemeente. De gemeente Hulst is er in geslaagd die laatst genoemde kosten laag te houden. Dit kon doordat alle aanvragen in eigen beheer zijn behandeld. Dit was te danken aan de flexibele en grote inzet van de eigen medewerkers.

Aanvragen
Aanvragen zijn gemiddeld binnen twee weken afgehandeld. Daar waar mogelijk is gekozen voor een digitale benadering vanwege de snelheid en efficiëntie. Waar nodig, is persoonlijk contact opgenomen met de ondernemers. Over het algemeen worden positieve reacties op de aanpak  ontvangen van ondernemers.
Er werden tot dusver 403 aanvragen ingediend. Daarvan zijn er 381 afgehandeld. 347 ondernemers kregen een bijdrage voor levensonderhoud en/of bedrijfskrediet. De aanvragen van 34 ondernemers zijn afgewezen of buiten behandeling gesteld. Deze voldeden niet aan de voorwaarden, of gegevens ontbraken, of de aanvraag werd ingetrokken. Een aantal van de aanvragen is nog in behandeling. De aanvragen kwamen van ondernemers uit diverse branches. Er waren veel aanvragen van kappers, schoonheidsspecialisten, pedicures, klusbedrijven, horecabedrijven en bedrijven uit de entertainment.

Nog geen aanvraag gedaan?
Ondernemers die nog geen aanvraag hebben gedaan, kunnen dat nog doen tot en met 31 mei 2020. Op de gemeentelijke website van Hulst staan de voorwaarden, waaraan een ondernemer moet voldoen om in aanmerking te komen.  

Wat er gaat gebeuren als de termijn van de TOZO afloopt, is nu nog niet bekend. Wat wel duidelijk is, is dat de gemeente Hulst haar ondernemers zal ondersteunen binnen de mogelijkheden. Samen tegen corona!