E-waste race in Zeeuws-Vlaanderen

Op 6 maart 2023 start de E-waste Race Zeeuws-Vlaanderen. Basisschool De Nobelhorst uit Hulst en basisschool Inghelosenberghe uit Sint Jansteen doen mee aan de race. De race is een educatief project waarbij scholen de strijd aangaan met elektronisch afval. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van elektronisch afval.

Oude en kapotte elektronisch apparaten
Basisscholen in Zeeuws-Vlaanderen gaan vier weken lang de strijd aan met oud en kapotte elektronische apparaten. Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik en recyclen. Na een gastles - gegeven door gedreven experts - zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit doen ze door in de hierop volgende weken zoveel mogelijke oud en kapotte elektronische apparaten in te zamelen of te laten repareren bij een lokaal Repair Café.

Ook u kunt helpen
Ook als buurtbewoner kunt u de kinderen helpen! U kunt uw elektronisch afval namelijk aanbieden op www.ewasterace.nl. Losse baterijen of accu’s kunt u niet inleveren. Leerlingen komen de spullen aan huis ophalen.

Een betere wereld, begint op zolder
Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste leveren we niet in. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in onze e-waste. Die verdienen een tweede leven. Van sommige apparaten is zelfs 95% van de onderdelen herbruikbaar. Daarom is de E-Waste Race belangrijk. Het creëert bewustzijn over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen.

Ingezamelde e-waste
De E-waste Race Zeeuws-Vlaanderen is van 6 maart tot 30 maart 2023. De race is een initiatief van de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) en OLAZ. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Zo komt al het e-waste goed terecht.