Open brief burgemeester Hulst aan inwoners

Hulst, 31 juli 2020

Beste inwoners,

Oranje boven!...
Bij oranje denken we normaal aan hele andere dingen dan reisadviezen. Maar “normaal” is het leven sinds 15 maart niet meer. Het coronavirus maakt dat dingen anders dan anders gaan. In juni konden we - tot ons aller opluchting - stap voor stap versoepelingen van de coronamaatregelen doorvoeren. Ondertussen zijn we echter door het virus weer met beide voeten op de grond gezet. Het mag dan wel zomerperiode zijn, het virus is niet op vakantie. De afgelopen weken gaan de cijfers weer de verkeerde kant uit. Dat vraagt van ons allemaal – zeker ook van onze ondernemers - weer extra inzet en voorzichtigheid; ook al zijn velen van ons ondertussen “coronamoe”.
Houd 1,5 meter afstand, vermijd drukke plaatsen, was uw handen vaak en blijf bij milde klachten thuis en laat u testen.

Gezien de besmettingscijfers zijn in België - en in het bijzonder de provincie Antwerpen - deze week de coronamaatregelen aangescherpt. Nederland duidde de provincie Antwerpen aan als oranje regio; met andere woorden een gebied waar van en naar alle niet-noodzakelijke reizen ernstig worden ontraden. België gaf op haar beurt vervolgens Nederland de kleur oranje. Dit geeft aan dat Nederland een bestemming is waar beperkingen gelden voor wie er vanuit België heen wil. In dit geval betreffen die beperkingen énkel de inwoners van de provincie Antwerpen. Inwoners van die provincie worden nadrukkelijk gevraagd geen niet-noodzakelijke verplaatsingen te maken en zoveel mogelijk thuis te blijven.

Hulst, grensgemeente, al sinds mensenheugenis verbonden met het Belgische land en haar inwoners; als goede buren en vrienden. Dat moet zo blijven, beste mensen! Hulst is Hulst, ook door haar ligging aan de grens, door de vele Belgische bezoekers, door ons Zeeuws-Vlaamse karakter en doordat we bijna alles een beetje op de grens doen.
#Inulst leven we gemoedelijk en onbegrensd naast elkaar; we laten elkaar. Dat hoort zo en hoort zo te blijven!

Het over en weer gekibbel tussen Zeeuws-Vlamingen en Belgen dat ik links en rechts hoor en lees, is te triest voor woorden. Mijn overtuiging is dat dit grotendeels komt uit de frustratie die velen van ons nu voelen. De onmacht tegen het virus, dat ons leven zo beïnvloedt en ons zo duidelijk maakt dat niet alles dat gewoon was, zo gewoon is.

Verbeter de wereld, en begin bij jezelf, dát wil ik ons allen meegeven. Er is maar één manier om dit virus het hoofd te bieden en dat is met gezond verstand én samen! Samen als inwoners en samen met onze Belgische buren en bezoekers. Dat de corona-aanpak in beide landen niet hetzelfde is, is iets waar we het als grensbewoners mee moeten doen. Hier in Zeeland is het dragen van een mondkapje geen verplichting; iedereen is uiteraard wel vrij om een mondkapje te dragen als hij/zij zich daar prettiger bij voelt. Let wel: 1,5 meter afstand staat voorop!
Respect voor elkaar en elkaars zienswijzen. Niet de vinger wijzen; wel elkaar – op een Hulst-waardige manier - aanspreken op dingen die kunnen bijdragen aan de strijd tegen het virus. Dát is de weg die we moeten volgen.

Oranje is nu de kleur van waarschuwing bij reisadviezen. Samen gaan we er #inulst voor zorgen dat oranje weer de kleur wordt van trots en vreugde, die past bij dit bijzondere deel van Nederland.

Laten we er samen voor zorgen dat we onze oude en vertrouwde manier van leven stapsgewijs weer kunnen oppakken.
Ik reken op u!

Jan-Frans Mulder