Een evenement is een voor het publiek openbaar toegankelijke vermakelijkheid. Voor het organiseren van een evenement is afhankelijk van de grootte en de impact een vergunning of een melding nodig.
De gemeente Hulst kent drie soorten evenementen:
Er kan met een melding worden volstaan als het evenement voldoet aan de volgende criteria:
Hiervan is sprake als niet wordt voldaan aan een of meerdere criteria die onder categorie A vermeld staan, én:
Dit zijn evenementen waarbij te verwachten is dat er aanmerkelijke risico’s ontstaan voor de openbare orde, openbare (verkeers-)veiligheid, de volksgezondheid, of het milieu. Dit kan worden veroorzaakt door de grote aantallen bezoekers, de forse geluidsbelasting en/of het grote aantal verkeersbewegingen. Er kan in deze gevallen niet worden volstaan met standaardvoorschriften en is er extra aandacht van politie, brandweer, en/of GHOR vereist. Ook is vooroverleg met de organisatie in een vroegtijdig stadium nodig en behoort een veiligheidsplan onderdeel te zijn van de aanvraag.
Om in een vroegtijdig stadium politie-inzet te kunnen garanderen tijdens vergunningplichtige evenementen is het van belang dat u uw evenement voor 1 november van het jaar voorafgaand aan het evenement meldt bij de gemeente. Na aanmelding wordt uw evenement meegenomen in de regionale afstemming van evenementen en in de planningen van politie-inzet tijdens evenementen. Wanneer uw evenement niet voor de genoemde datum is aangemeld, kan dit betekenen dat de organisator extra security moet inzetten tijdens het evenement om de openbare orde te garanderen. Let op het aanmelden van uw evenement geldt niet als vergunningaanvraag.
De kosten voor deze vergunning hangen af van de complexiteit en samenstelling van het evenement.
De leges bedragen:
Soort evenement | 2023 | |
Een grootschalig evenement of een evenement met verhoogd risicoprofiel zoals omschreven in de 'evenementennota 2019' |
€263,15 | |
Een middelgroot evenement zoals omschreven in de 'evenementennota 2019', waarbij naar het oordeel van de burgemeester wel of geen advies van Veiligheidsregio Zeeland en/of politie nodig is |
€ 65,70 | |
Meldingsplichtig evenement |
gratis | |
|
Neem voor meer informatie of overleg contact op met de gemeente.
U kunt uw kennisgevingsformulier digitaal indienen, met en zonder DigiD.
De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.
Zo organiseert u een groot evenement:
De gemeente stemt af met onder anderen de veiligheidsdiensten. Hieruit komen mogelijk extra eisen.
Organiseert u een groot evenement waarvoor u mogelijk meerdere vergunningen nodig heeft? Neem dan contact op met de gemeente voordat u de vergunning aanvraagt.
Mogelijk moet u ook een vergunning of ontheffing aanvragen voor bijvoorbeeld:
U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.
Alle evenementen kunnen weer plaatsvinden met een coronatoegangsbewijs. Verbiedt de overheid uw evenement door coronamaatregelen alsnog? U kunt een subsidie aanvragen bij het RvO. Deze regeling geldt voor evenementen die plaatsvinden tussen 1 juli en 31 december 2021.