Niet verwijderen, is nodig voor custom styling

Gemeentearchief

Bent u op zoek naar uw voorouders? Waar ze woonden, wat ze deden? Bent u nieuwsgierig naar de geschiedenis van dorp of stad? Naar het leven van mensen van toen? Bent u op zoek naar oude foto’s van straat of buurt? Hoe het er toen uitzag? Wilt u de bouwvergunning(en) van uw huis inzien?
U kunt met alle vragen over het verre, nabije en zelfs recente verleden van de gemeente Hulst terecht bij het gemeentearchief van Hulst, het historisch documentatiecentrum van Hulst en omstreken.

Er worden niet alleen stukken van de (voormalige) plaatselijke overheden, maar ook archieven van kerken, verenigingen, bedrijven en personen bewaard. Al deze stukken (ook foto’s, prenten, tekeningen, dia’s, boeken, tijdschriften en kaarten) vertellen de verhalen van een streek.

Wist u dat:
U soms geluk moet hebben bij het zoeken in de archieven en vindt u een akte als onderstaande. In de aanhef ervan somt de notaris drie generaties De Wit op. Handig voor de stamboomonderzoeker. De tekst luidt: “Op heeden den 12 october 1767 compareerde voor mij Hendrik van Olffen, openbaar notaris te Hulst, in perzoonen Jan van Ronkelen als in huwelijk hebbende Sara van Ruukelen, nagelaten dogter van wijlen Suzanna de Wit, die een dogter was van wijlen Johannis de Wit, die een soon was van wijlen Dirk Janse de Wit, die de vader was van wijlen Dirk de Wit den Oude, die de vader was van wijlen Dirk de Wit…
Bron: NA 1319/7

U bent met uw vragen welkom in onze leeszaal. Hier kunt u originele documenten inzien, maar ook bronnen voor stamboomonderzoek raadplegen. De gemeentearchivaris is er om u eventueel wegwijs te maken. Er zijn voldoende aansluitpunten voor laptops en er is Wifi beschikbaar. De koffie en thee staan voor u klaar.

Een digitale ontdekkingsreis is ook mogelijk; kijk daarvoor op www.zeeuwengezocht.nl Daar vindt u alle akten van de burgerlijke stand van heel de gemeente Hulst voor zover ze openbaar zijn. Op www.archieven.nl kunt u bladeren in de reeds in druk verschenen inventarissen. Dat zijn de geordende beschrijvingen van de stukken die zich in de verschillende archieven bevinden.

Meer doen?
Bent u enthousiast geraakt en wilt u zelf wat doen, dan bent u welkom bij onze vrijwilligersgroep. Onze vrijwilligers doen leuk en boeiend werk voor ons, zoals het nader toegankelijk maken van allerlei delen uit het gemeentearchief. Vooral mensen die overweg kunnen met een computer zijn van harte welkom.

Wanneer en waar kunt u terecht?
In verband met de coronamaatregelen is het gemeentearchief tot 15 april 2021 gesloten.
Bezoekers kunnen voor het gemeentearchief terecht in het stadhuis, gelegen aan de Grote Markt 21 te Hulst. Voor een bezoek aan het gemeentearchief dient u zich eerst te melden in de gemeentewinkel.

Online raadplegen
Voor het online raadplegen van de collectie kunt u kijken op www.archieven.nl
Wanneer u meer te weten wil komen over een stamboom, dan kunt u terecht op www.archieven.nl

Voor meer informatie kunt u terecht in de gemeentewinkel of kunt u contact opnemen met de gemeente Hulst, op tel. 14 0114.