Iedere burger heeft het recht om een klacht in te dienen over de wijze waarop de gemeente of een ambtenaar zich in een bepaalde kwestie jegens hem of haar of een rechtspersoon heeft gedragen. In de praktijk gaat het vaak om gedragingen van bestuurders of ambtenaren. Een klacht indienen is bijvoorbeeld mogelijk als u onheus bent behandeld, als u geen (tijdige) reactie heeft ontvangen op een brief of email of als u verkeerd bent geïnformeerd.
Het bestuursorganaan is niet verplicht de klacht te behandelen als het belang van de klager of het gewicht van de gedraging kennelijk onvoldoende is.
Welke klachten worden niet in behandeling genomen:
Klachten kunnen zowel mondeling als schriftelijk worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente. Een klacht kan ook digitaal, met of zonder DigiD, ingediend worden.
Als u een klacht heeft over de gemeente, kunt u uw klacht (binnen een jaar na het voorval) mondeling of schriftelijk bij de gemeente kenbaar maken. Hierbij kunt u gebruik maken van één van de formulieren zoals vermeld op deze pagina onder het hoofdstuk "Direct regelen".
Zo meldt u een klacht over de gemeente:
Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente op uw klacht kunt u daarvoor opnieuw een klacht indienen bij de Zeeuwse ombudsman, www.dezeeuwseombudsman.nl. U kunt pas bij deze instantie terecht nadat u de klachtenprocedure bij de gemeente heeft doorlopen.