Versterk de Scheldekust

Het projectgebied beslaat het kustgebied van Hulst, gelegen langs de 31 kilometer lange kustlijn van de Westerschelde. Met dit project wil de gemeente Hulst de Westerscheldekust verder ontwikkelen om de toeristische mogelijkheden optimaal te kunnen benutten de leefbaarheid te versterken. De dorpen langs de Schelde, elk met hun eigen identiteit en DNA, worden ‘ankerplaatsen’ waar iets te zien, te doen en te beleven is. Daartussen liggen ‘belevingspunten’. De Westerscheldekust wordt een aaneenschakeling van interessante plekken.

Met de inwoners en belanghebbenden van de Scheldekust hebben de gemeente Hulst, provincie Zeeland en Groot Saeftinge meerdere bijeenkomsten georganiseerd. Tijdens verschillende schetssessies is getekend aan de toekomst van de dorpen. Dit heeft geleid tot drie deelprojecten: Emmadorp: zoet & zout, Walsoorden: zoet& zout en Ossenisse en Kreverhille zoet & zout. De werkzaamheden betreffen het bouwen van multifunctionele Scheldelust-units en toeristische infrastructuur. Daarnaast wordt de sociale structuur verder versterkt. Daarbij wordt de toeristische infrastructuur en de sociale structuur verbonden met alle dorpen gelegen aan de Scheldekust.

Tot en met eind van het jaar 2023 voeren we projecten uit in Walsoorden, Zeedorp en Emmadorp. In 2024 voeren we de plannen in Kreverhille, Baalhoek en Paal uit.
 

Emmadorp: Zoet & Zout  
Emmadorp: Zoet en Zout richt zich op het verbinden van het dorp met het Verdronken Land van Saeftinge en de Hedwigepolder. Emmadorp is gelegen op de grens van Nederland en Belgie, maar vormt ook de grens met de “Verdronken landen”, van oudsher het Land van Saeftinge en de Hedwigepolder die in ontwikkeling is. Voor de dorpsbewoners is het zeer belangrijk dat alle ontwikkeling in en rondom het dorp de authentieke uitstraling versterken.
De volgende investeringen worden gerealiseerd:
-    Aanleggen ven een bloemendijk om een graasgebied voor schapen te creeren, waarbij bezoekers zich door het graasgebied verplaatsen;
-    Aanleggen van een multifunctionele Westerschelde unit op de dijk, waar mensen uitkijken over de verdronken landen;   
-    Aanleggen van een trap om op de dijk te komen.

Walsoorden: Zoet & Zout
Walsoorden: Zoet & Zout richt zich op het verbinden van het dorp met de Schelde. Nergens varen de schepen zo dicht langs je als wanneer je op de oude veerstoep in het dorp staat. Walsoorden heeft zelf een haven, waar vroeger de veerpont aankwam. De relatie met de scheepvaart is daarom in het dorp sterk verankerd. Het ‘schepen spotten’ is een tweede natuur van de dorpsbewoners.
De volgende investeringen worden gerealiseerd:
-    Trap, pad en tribune op de dijk;
-     Buitendijkse multifunctionele Scheldekust – unit;
-    Stenen paden en terrassen op de dijk.

Ossenisse en Kreverhille: Zoet & Zout
Ossenisse en Kreverhille: Zoet & Zout richt zich op het verbinden van het dorp met de omliggende natuur en het creeren van natuurbeleving, met respect voor de rust en de ruimte. Uit gesprekken met de dorpsbewoners kwam naar voren dat Ossenisse natuurbeleving hoog in het vaandel heeft staan. Door het rauwe en uitdagende karakter van het gebied te benadrukken, wordt het extra aantrekkelijk voor fijnproevers en avonturiers, die komen voor authentieke ervaringen en unieke natuurbelevingen.
De volgende investeringen worden gerealiseerd:
-    Trap en uitkijksteiger;
-    Buitendijkse multifunctionele Scheldekust -unit;
-    Stenen paden en terrassen  op dijk.

 

lgo's eu subsidiesLogo regiodeal