Omgevingsloket

Informatie die u nu op verschillende plekken verzamelt, vindt u straks op één plek: in het Omgevingsloket. In dit landelijke digitale loket ziet u welke regels gelden op een adres, doet u een vergunningcheck of vraagt u een omgevingsvergunning aan.

Particulieren en bedrijven  hebben het meest te maken hebben met de algemene rijksregels, de omgevingsvergunning en het gemeentelijke omgevingsplan.

Hoe werkt het nieuwe omgevingsloket?

Het Omgevingsloket is de centrale digitale weblocatie waar alle informatie over de leefomgeving onder de Omgevingswet samenkomt. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk om alle relevante informatie op één plek te raadplegen en direct te gebruiken. Het nieuwe Omgevingsloket vervangt zowel het huidige Omgevingsloket Online (OLO) voor het aanvragen van omgevingsvergunningen als de Activiteiten Internet Module (AIM) voor het doen van meldingen op basis van het Activiteitenbesluit milieubeheer.
Met deze geïntegreerde aanpak streeft het nieuwe Omgevingsloket ernaar om het aanvragen van vergunningen en het doen van meldingen eenvoudiger en efficiënter te maken voor zowel inwoners als bedrijven. Het is een belangrijk onderdeel van het digitaal stelsel onder de Omgevingswet, waarmee we de toegang tot informatie en procedures over de leefomgeving verbeteren. Klik hier voor een kort filmpje over het nieuwe Omgevingsloket.