Stookoverlast

Wanneer de dagen korter worden en de temperaturen dalen is het voor velen het moment om gebruik te gaan maken van de open haard of houtkachel. Genieten van een knapperend haardvuur en de warmte van de open haard. Helaas is er een keerzijde: een open haard of een houtkachel kan voor de naaste omgeving overlast veroorzaken. Denk aan rook- of stankoverlast.
 

De tien belangrijkste tips voor goed stookgedrag

  1. Zorg voor een goedgekeurde kachel en onderhoud de kachel of open haard. Gebruik ook een kachel die qua grootte is afgestemd op de ruimte die u wilt verwarmen. Als u een te grote kachel gebruikt wordt het al snel té warm en zal u het vuur willen smoren. Dit zorgt voor een onvolledige verbranding waardoor veel schadelijke stoffen vrijkomen.
  2. Stem de diameter van de schoorsteen af op uw haard of kachel en laat de schoorsteen jaarlijks vegen door een erkend bedrijf.
  3. Stook uitsluitend schoon hout. Schoon hout is hout zonder verflagen en hout dat niet is  geïmpregneerd. Oud tuinhout en palen bijvoorbeeld zijn vaak geïmpregneerd of op een andere manier behandeld met chemicaliën. Ook multiplex, sloophout en spaanplaat zijn absoluut niet geschikt om te stoken in huis. Hierbij kunnen (zeer) schadelijke stoffen vrij komen.
  4. Stook uitsluitend droog hout. Droog hout is hout dat minimaal 2 jaren onder een afdak, maar bereikbaar voor de wind, heeft kunnen drogen. Nat hout heeft een heel lage warmteopbrengst en veroorzaakt extra rook- en geuroverlast. 
  5. Stook niet op windstille dagen en niet bij mistig weer.  
  6. Het stoken van alle andere materialen die niet als brandstof zijn bedoeld, zoals bedrukt papier en ander afval, is niet toegestaan.
  7. Zorg dat de ruimte waarin de houtkachel of open haard staat regelmatig geventileerd wordt. Bij het stoken adviseren we om een raam of een deur op een kier te zetten.
  8. Zorg dat er een volledige luchttoevoer aanwezig is. De meeste haarden zijn voorzien van een regelbare klep. Zet deze klep volledig open. Wordt het te warm in de ruimte, dan kunt u de brandstof (hout) verminderen. Verminder in elk geval niet de luchttoevoer.
  9. Controleer van tijd tot tijd of u goed stookt. Dit is vrij eenvoudig: te controleren kleurloze rook is namelijk een goede indicator dat er een goede verbranding is.
  10. Tot slot: laat het vuur vanzelf uitgaan.


Ervaart u overlast? Los het samen op!

Heeft u klachten over het stoken van hout door uw buurman? Spreek uw buurman daar dan op aan en wijs hem op deze tips. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel ‘stokers’ bereid zijn om hun stookgedrag aan te passen. Door onderling afspraken te maken kan de overlast beperkt worden.

De gemeente kan het gebruik van houtkachels en haarden niet verbieden. Wel kunnen er, als bij herhaling wordt geconstateerd dat uw kachel of open haard meer dan gewone overlast veroorzaakt, gebruiksbeperkingen worden opgelegd.

Op de website www.stookwijzer.nu kunt u meer informatie vinden over stoken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met afdeling Wonen & Werken van de gemeente Hulst via telefoonnummer 14 0114.