Medische keuring voor uw rijbewijs

In enkele gevallen moet u medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs kunt aanvragen. Hiervoor heeft u een gezondheidsverklaring nodig. 

De Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring) is een formulier met vragen over uw gezondheid. U heeft de Gezondheidsverklaring nodig als u rijexamen gaat doen en in bepaalde gevallen als u het rijbewijs wilt verlengen. Maar ook als u uw rijbewijs wilt halen of verlengen voor vrachtwagen of bus (C1, C, C1E, CE, D1,D, D1E of DE) en als u 75 jaar of ouder bent moet u deze verklaring invullen. Door deze verklaring in te vullen kan het CBR beoordelen of u geschikt bent om deel te nemen aan het verkeer. Meer informatie over de Gezondheidsverklaring vindt u hier.

 

Kosten

De Gezondheidsverklaring 75+ kost € 41,00.

 

Bijzonderheden

Wetten

Aanvraag

U kunt de Gezondheidsverklaring digitaal aanvragen via MijnCBR. Let op: voor het online aanvragen van uw verklaring, heeft u wel een DigiD-code nodig met sms-beveiliging en u moet kunnen betalen via iDeal.

Voor het aanvragen van een papieren Gezondheidsverklaring voor 75+ bij de gemeentewinkel, moet u een afspraak maken. De gezondheidsverklaring voor de overige categorieën is enkel nog digitaal beschikbaar.

Termijn

U krijgt de Gezondheidverkaring op papier meteen mee.