Niet verwijderen, is nodig voor custom styling

Paspoort of identiteitskaart, verloren of gestolen

Bent u uw paspoort of identiteitskaart verloren? Dan kunt u dit melden bij de gemeente. Zij maken een vermissingsdocument voor u op. U hoeft hiervoor geen aangifte te doen bij de politie.

Het kan gebeuren dat uw paspoort of identiteitskaart gestolen wordt. Voorkom fraude of misbruik en doe meteen aangifte bij de politie. Zij maken een proces-verbaal op van de diefstal. 

Is uw paspoort gestolen en moet u de volgende dag op reis? Een nieuw paspoort aanvragen kost zeker 24 uur. Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee.

Bent u uw paspoort of identiteitskaart kwijtgeraakt in het buitenland? Doe direct aangifte bij de plaatselijke politie en vraag om een bewijs daarvan. Vraag ook een nieuw of tijdelijk reisdocument aan bij een Nederlandse ambassade of consulaat. Bij terugkomst kunt u dit melden bij de gemeente. U hoeft hiervoor geen aangifte te doen bij de politie.

Let op! Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt hiermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentewinkel ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u de inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

Kosten

Een paspoort voor personen tot achttien jaar kost € 56,55
Een paspoort voor personen van achttien jaar en ouder kost € 74,75

Een identiteitskaart voor personen tot achttien jaar kost € 32,90
Een identiteitskaart voor personen van achttien jaar en ouder kost € 64,00

Het is mogelijk een paspoort of identiteitskaart met spoed aan te vragen. Als u het reisdocument vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. U betaalt dan een toeslag van € 50,90

Aanvraag

U kunt direct naar de gemeente gaan voor de aanvraag van een nieuw reisdocument. U kunt een afspraak maken voor het aanvragen van een paspoort of een identiteitskaart. Bij het aanvragen van een nieuw reisdocument wordt er een verklaring van vermissing gemaakt. Uw gestolen of vermiste document wordt geregistreerd om fraude en misbruik te voorkomen. 

Is uw paspoort of identiteitskaart verloren of gestolen in het buitenland? En heeft u daar een vraag over? Bel of Twitter dan met het 24/7 BZ Contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken.