Paspoort aanvragen

Een paspoort is een reisdocument waarmee u naar andere landen in de wereld kunt reizen. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig.

Daarnaast is het paspoort een identificatiemiddel in Nederland. De identificatieplicht geldt voor personen vanaf veertien jaar. De identificatieplicht in de zorg geldt voor iedereen. Ook kinderen onder de veertien jaar moeten daar een identiteitsbewijs laten zien.

Er is ook een (goedkopere) Nederlandse identiteitskaart. Hiermee kunt u alleen binnen een deel van Europa reizen. Wilt u weten welk reisdocument het beste bij u past? Lees dan ook de informatie over de Nederlandse identiteitskaart.

Ook kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Voor iedereen onder de achttien jaar is het paspoort vijf jaar geldig. Als u achttien jaar of ouder bent, is uw paspoort tien jaar geldig.

Na uw aanvraag duurt het vijf werkdagen voordat u uw paspoort op kunt halen. Heeft u het paspoort eerder nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure.

U heeft drie maanden de tijd om uw paspoort op te halen.

Voorwaarden

U kunt een paspoort aanvragen als u de Nederlandse nationaliteit heeft.

Let op: woont u in het buitenland? Kijk dan op de webisite van de rijksoverheid waar u een paspoort kunt aanvragen.

Kinderen onder de achttien jaar hebben bij de aanvraag schriftelijke toestemming nodig van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Weigert een van de ouders toestemming te geven? U kunt vervangende toestemming aanvragen bij de rechtbank.

Kosten

Een paspoort voor personen tot achttien jaar kost € 63,40
Een paspoort voor personen van achttien jaar en ouder kost € 83,85

Het is mogelijk een paspoort met spoed aan te vragen. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. U betaalt dan een toeslag van € 57,05.

Aanvraag

U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeentewinkel. U moet hiervoor een afspraak maken.

Termijn

Na vijf werkdagen kunt u het paspoort ophalen. Heeft u het paspoort sneller nodig? Het is mogelijk een paspoort met spoed aan te vragen. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. U heeft drie maanden de tijd om het paspoort op te halen.

Aanpak

U neemt het volgende mee:

  • Alle reisdocumenten (zowel paspoorten als identiteitskaarten) die in uw bezit zijn. Ook verlopen reisdocumenten moet u meenemen. Heeft u een dubbele nationaliteit? Neem dan ook uw buitenlandse reisdocument mee.
  • 1 kleurenpasfoto van maximaal 6 maanden oud en die aan alle eisen voldoet.
  • Voldoende geld. U moet uw paspoort betalen bij de aanvraag. U kunt contant of met uw pinpas betalen.

Als u een paspoort voor uw kind aanvraagt, moet u uw kind meenemen. Voor kinderen onder de achttien jaar is ook schriftelijke toestemming van de andere ouder of voogd nodig. Neem de schriftelijke toestemming en legitimatiebewijzen van alle ouders/voogden mee.

De gemeente maakt bij uw aanvraag een scan van uw vingerafdrukken.

Let op

Krijgt u een nieuw paspoort? Uw burgerservicenummer staat op de achterkant. In leesbare cijfers en in de QR-code.

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk? Dan heeft u een paspoort nodig. Kijk op de website van Rijksoverheid voor meer informatie.