Eerste rijbewijs aanvragen

Als u bent geslaagd voor uw rijexamen, kunt u een rijbewijs aanvragen. Dit kan vanaf de eerste werkdag na uw examen. De gemeente controleert in het rijbewijzenregister (CRB) van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) of u echt uw rijbewijs heeft gehaald. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zet in dit register de verklaring van rijvaardigheid en de verklaring van geschiktheid. Deze verklaringen krijgt u dus niet mee na uw examen.

Uw eerste rijbewijs is een beginnersrijbewijs. Dit betekent dat u strenger wordt gestraft als u zich niet aan de verkeersregels houdt. Meestal heeft u vijf jaar een beginnersrijbewijs. Heeft u voor uw achttiende jaar een rijbewijs gehaald? Dan is deze periode zeven jaar.

U mag al rijexamen voor de auto doen als u zeventien jaar bent. U mag dan auto rijden met een coach naast u.

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden zijn:
• u woonde in het afgelopen jaar minimaal 185 dagen in Nederland.
• u vraagt uw rijbewijs binnen drie jaar na uw rijexamen aan. Anders moet u opnieuw examen doen.

Kosten

Een rijbewijs kost € 51,10

Het is mogelijk een rijbewijs met spoed aan te vragen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. U betaalt dan een toeslag van € 39,65.

Aanvraag

U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeentewinkel. U kunt hiervoor ook een afspraak maken.

Termijn

Na vijf werkdagen kunt u het nieuwe rijbewijs ophalen. Heeft u het rijbewijs sneller nodig? Het is mogelijk een rijbewijs met spoed aan te vragen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. Hier zijn extra kosten aan verbonden. U heeft drie maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Aanpak

Om uw eerste rijbewijs aan te vragen, heeft u nodig:
• uw geldige identiteitsbewijs
• 1 goedgelijkende kleurenpasfoto die op het moment van de aanvraag maximaal 6 maanden oud is
• voldoende geld (u moet uw rijbewijs betalen bij de aanvraag, u kunt contant of met uw pinpas betalen)

Bent u (ex)militair en heeft u een geldig militair rijbewijs? En wilt u een burgerrijbewijs aanvragen? Neem dan ook mee:
• verklaring van geschiktheid (deze vraagt u eerst aan bij het CBR)